Лилия ЦВЕТАНОВА

Проект за реконструкция на пространството около сградата на Съдебната палата в Шумен подготви екип с ръководител арх. Красимир Генов.

Предвидено е реновиране на площадната зона пред палатата, обновяване на зеленината в парка и изграждане на два водни елемента. На мястото на съществуващия слънчев часовник ще бъде направен шадраван, а водна каскада ще се изгради в зелената площ пред сградата. „Постарали сме се да направим икономични съоръжения, които ще бъдат монтирани, за да няма загуба на вода, а всички помпени станции ще са с минимално натоварване, за да се пести и електроенергия“, обясни арх. Генов.

Ще се подновят тротоарните плочи на пешеходните алеи, както и елементите около стълбищата от водните атракции до площада пред съда. В проекта е предвидено и осветление към пешеходните пространства, както и декоративни LED акценти по водните площи и декоративните елементи. Подменя се декоративната цветна и зелена растителност в района. Пейките около водната каскада ще се облицоват с бетонови елементи. Отпуснати са 500 хил. лв. за реализацията на проекта за реновиране на пространството. Идеята е то да се впише в цялостния вид на пешеходната зона, която се очаква да бъде рехабилитирана по ОП „Региони в растеж”. Предстои откриване на процедура за възлагане на поръчката за изпълнение. Предвижда се строителните работи да започнат през май и да приключат през това лято.

500 хил. лв. за площада в с. Бойница

Цвета ИВАНОВА

15_Plo6tad_Boinica.В края на миналата година кабинетът отпусна 500 хил. лв. за обновяване на площада в крайграничното село Бойница, съобщи кметът на общината Анета Генчева. В момента се разработва технически проект за ново оформление на пространството. Освен площада ще бъде обновена и централната градина с обща площ от 7 дка.

Предвижда се да бъде подменен водопроводът под площада, от чиито чести аварии настилката се руши и да бъде поставена нова настилка. Ще бъде изградена и открита сцена за спектакли. Очаква се тя да бъде готова до август 2018 г. и там да бъде проведен фолклорен фестивал. Общината вече е започнала процедура за избор на изпълнител на ремонтите.

Община Бойница е разположена по границата със Сърбия. Тя е най-малката община у нас – в осемте й села живеят около 1000 души. През 1946 г. в нея са живели към 10 000 души.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си