Навигатор Home » Архитектура » Честит професионален празник, строители!

Честит професионален празник, строители! 

8-9-6

Арх. Иво Петров, РК на КАБ – Плевен:

Да се оценява качествената архитектура

8-9-IvoВ навечерието на Деня на строителя мога да споделя, че архитектите имаме нужда от едно по-адекватно регламентиране на нашата професия. Регламентиране – в аспекта, в който активно работи сега Камарата на архитектите в България. Необходимо е да се засили контактът и връзката на професионалната организация с Министерството на регионалното развитие. Сега у нас има сериозно разминаване във виждането за архитектура. Тя се измерва, за жалост, само в „стойност“ и „време“. Тези категории обаче не отговарят на качеството на архитектурата. Неприемливо е да печелят поръчки проекти, които са с най-ниска цена и най-къс срок за изпълнение. Те не отговарят на критериите за качество. Никъде не фигурира оценка за качествена архитектура. Да си пожелаем това да се промени!

Иван Замфиров, член на РК на Съюза на ландшафтните архитекти – Монтана:

Младите ни кадри да не бягат в чужбина

Занимавам се с проектиране и изпълнение на ландшафтни проекти. Имам собствена средна строителна фирма. Но нас ни убиват големите строителни акули. Те се явяват на всички търгове и ги печелят, ние не сме им конкурентни. Много от тях са и инвеститори. Те обаче работят предимно с подизпълнители. Ние сме подизпълнители. Наемат ни обаче на ниски цени – това е и критерият за наемане, който се с8-9-3ъгласи на най-ниската цена. Това обаче се отразява на качеството. Защото големите майстори в строителството не искат да работят за малко пари. Тях ги наемат в София, на частните строежи, където получават по-високо заплащане. Младите ни кадри заминават за чужбина.

Това са проблемите, които бих си пожелал да се решават. А за празника на всички колеги желая здраве и живот, нови професионални успехи!

Арх. Виктор Петров, РК на КАБ – София:

Данъчни облекчения и по-малко бюрокрация

8-9-viktorБи ме зарадвало да има промяна в данъчните закони у нас, отнасящи се за свободните професии. Настоящите нещо не ми харесват. (Смее се.) Така ще имаме стимул да работим повече.

Иначе извън финансовата страна ми се иска да намалее бюрокрацията, свързана с нашата професия. В редица държави, че дори и в съседна Македония от доста време е въведена практика за електронно одобряване на проекти. Това, освен че пести тонове хартия, улеснява процесите, освобождава време и енергия. От години темата се коментира сред колегията, но административни стъпки и положителен резултат засега нямаме.

Арх. Атанаска Айдемирска, председател на РК на КАБ – Силистра:

Пожелавам си един нов ЗУТ

8-9_AidemirskaПожелавам си много неща, но най-важното – да имаме съвременна и работеща законова база. Сега един закон в една община се тълкува по един начин, в друга – по друг. Пожелавам си един нов ЗУТ, тъй като сегашният има над 100 поправки. Ако не могат да измислят нов, да върнат стария, който бе отменен през 2000 година.

Желая да има една по-голяма чуваемост между професионалистите от нашата гилдия и общините. Колегията е игнорирана от създаването на закони. Крайният резултат – проекти идеални, но сградите падат. Не се чу мнението ни и за санирането. Сега сградите приличат отвън на напудрени госпожици, а отвътре – с болни стави. Не управляваме качествено материалната среда, в която живеем.

В другите страни вече работят с електронни разрешителни. У нас се искат стотици папки, носим ги от етаж на етаж. Всичко това желая да се промени през следващите години.


8-9_Konkurs_Borovez.

 

КОНКУРС ЗА НОВ ЦЕНТЪР НА БОРОВЕЦ

По повод отбелязването на 120 години от основаването на най-стария български планински курорт – Боровец, община Самоков заедно с партньорите си – Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на урбанистите в България, обявяват Международен архитектурен конкурс за територията „Златният триъгълник” в курорта.

„ЗЛАТНИЯТ ТРИЪГЪЛНИК“

Обхватът на конкурса включва т. нар. „Златен триъгълник“ в централната част на курорта Боровец. Територията е разположена в най-оживената и атрактивна част на курорта, в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на кабинковия и седалковия лифт, както и до някои от най-големите и значими хотелски комплекси. Местоположението на територията предопределя важното значение на това пространство за функционирането на курорта и за цялостния му архитектурен и естетически характер. Сред специфичните теми на обхвата на конкурса са контактът с граничните територии, природната среда и местообитания, както и недвижимите културни ценности, разположени в територията на конкурса.

ГРАФИК

10 ЯНУАРИ 2018, 17:30 ч. българско време (GMT +2) – срок за предаване на проектните предложения

ЯНУАРИ – ФЕВРУАРИ 2018 – журиране и обявяване на класиране, премирани и отличени проекти и победител

ФЕВРУАРИ – АПРИЛ 2018 – договаряне с победителя, старт на реализация на конкурсния проект и изготвяне на работен проект

НАГРАДИ И ВЪЗЛАГАНЕ

Конкурсът предвижда присъждането на общо пет премии на отличените и класирани от журито проекти, както следва:

I място – 20 000 лв. и право за директно възлагане без обявление на работната фаза на инвестиционния проект

II място – 12 000 лв.

III място – 8000 лв.

Две парични премии от по 5000 лв. на отличени от журито проекти.

ЖУРИ

В състава на журито влизат водещи професионалисти и експерти в областта на архитектурата, урбанизма, ландшафтното и градското планиране, както и на опазването на културното наследство: арх. Рита Юстесен, директор на отдел „Планиране и архитектура”; арх. Павел Янчев, урбанист в Art & Build, Брюксел, Белгия; арх. Мариус Мове, съосновател на Atelier Oslo, Осло, Норвегия; доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател по културно наследство в УАСГ, София, България; арх. Ваня Серафимова, главен проектант градоустройство в Серафимов Студио, арх. Надежда Клинчева-Колева, главен архитект на община Самоков, и Ангелина Вангелкова, юрист и секретар на община Самоков.

Подробна информация за членовете на журито, както и пълната документация по конкурса са достъпни на страницата му www.borovetscompetition.com. Пълната документация по обществената поръчка за конкурса е достъпна и в профила на купувача на община Самоков на адрес www.samokov.bg.

Отговор на Честит професионален празник, строители!

 1. Pitt Rose

  Нуждаещите се родители? Разочарован ученик? иска да расте бизнес? авансово плащане на кола или къщи? Нуждаете се от пари за сметки? заплатата ще закъснее ли? получи ли снимката?
  Capital LLC в момента предлага заем на широката общественост @ нисък лихвен процент. Без обезпечение, без скрити обвинения.
  Свържете се с нас сега за повече информация.
  Поздрави
  Д-р Пит Роуз.
  Телефон за връзка: + 1 (612) 440-8794.
  Имейл: Pitt.Rose@aol.com.
  Девиз: Ние предлагаме най-бързите и надеждни финансови услуги.

   

Добавете коментар