ЧЕЗ: Разумно употребявайте електроенергията

0

С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се повишава. Статистиката сочи, че през зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30-40 процента спрямо потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Изследвания сочат, че 70 процента от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември – февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите 30 процента се разпределят между готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, „ЧЕЗ Електро България“ АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 процента. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 процента, ако температурата на нагревателя се понижи от 60рC на 55рC. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30рC, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си