Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ се очаква да отвори врати в началото на 2022 г.

0

Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ в Южния парк се очаква да отвори врати в началото на 2022 г. Строителните дейности, които вече започнаха, трябва да приключат в началото на следващата година, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на бившата сграда на топлоцентрала на НДК и изграждането на Център за изкуство. Това е знаков обект в подкрепа на хората на изкуството и културата с места за театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности.

3,7 млн. лв. е стойността на строителството на центъра за изкуство, финансирането е от бюджета на Столичната община. За дейността и оборудването общината кандидатства по Норвежкия финансов механизъм. Проектът представлява трансформация на изоставена промишлена сграда в център за съвременно изкуство. Това е ключов обект, който ни приобщава към най-добрите европейски примери с грижата и възможностите за съвременно изкуство, посочи Фандъкова. Тя благодари на председателя на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева, която работи за реализацията на този проект. Организиран бе международен архитектурен конкурс, в който участваха над 60 проектантски бюра.

Избран бе проекта на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев, който предвижда изграждане на една голяма зала, две по-малки, кафене, помещения за услуги от резидентен тип и външен амфитеатър с много зеленина, каза още Фандъкова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си