Цените на жилищата в Бургас са нараснали до 12% за година

0
Брокери, строители и представители на общината дискутираха тенденциите в пазара на недвижими имоти в Бургас

Пазарът в ж. к. „Меден рудник” става все по-перспективен и динамичен

Ирина ГЕНОВА

Тенденциите на пазара на недвижими имоти в Бургас, изискванията на купувачите и колко пари са склонни да платят хората, за да се сдобият с желаното жилище. Това са част от темите, които бяха дискутирани на бизнес закуска, организирана в морския град.

В нея участваха брокери, строители и представители на местната власт.

Цените на имотите в Бургас са нараснали за година с 5 до 12 процента, в зависимост от локацията им. Това стана ясно от презентацията на Николай Господинов, мениджър на агенция за недвижими имоти.

Жилищата в центъра са поскъпнали с 5% – от 1093 евро кв. м на 1150 евро кв. м.

В ж. к. „Възраждане“ ръстът на цените е с 9% – от 767 евро на 834 евро за кв. м. Идентична е ситуацията и в ж. к. „Братя Миладинови“ – от 843 до 917 евро на кв. м.

В ж. к. „Лазур“ през тази година е прехвърлена психологическата граница от 1000 евро на кв.м – до 1010 евро, а поскъпването е с 9%. В ж. к. „Зорница“ се регистрира 5% ръст – от 795 до 832 евро на кв. м, а в ж. к. „Славейков” – 8%, от 782 до 847 евро за кв. м.

В „Изгрев“ и „Меден рудник“ продължават да са най-евтините жилища. В „Изгрев“ средната цена е 760 евро на кв. м, а в „Меден рудник“ – 565 евро на кв. м.

16_Bur_ceni_jili6ta.1
Все по-сериозно местният бизнес инвестира в апартаменти, увеличават се и изискванията на купувачите към безкомпромисни жилища

Изключително интересен е пазарът в ж. к. „Меден рудник”, който е динамичен и сделките се осъществяват много бързо. Докато преди години брокерите с мъка продавали жилища на по 300 евро за кв. м, сега ситуацията е доста по-различна и цените стигат до 565 евро.

„Това е един прекрасен град в града – има детски градини, булеварди, паркове. Много по-различно от преди няколко години. Общината вложи сериозни средства и промени облика на комплекса, което, от своя страна, привлече и по-сериозни инвеститори. Строят се модерни и функционални сгради”, обясни Николай Господинов.

Пазарът в най-големия жилищен комплекс е изключително перспективен заради все по-добрата инфраструктура, допълни мениджърът. Затова и в най-големия бургаски комплекс ръстът на цените е най-висок – 12% за година.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си