Проектът на площада в Царево

Ирина ГЕНОВА

Приоритет в капиталовата програма на община Царево е реконструкцията на площада в центъра на морския град. Това съобщи кметът Георги Лачев, като уточни, че стойността на проекта е 2 млн. лв. Половината от сумата е предоставена от държавния бюджет.

Въпреки че сроковете за завършването му са гъвкави, Царево ще посрещне летния туристически сезон с нов площад, категоричен е кметът.

От началото на годината текат строителните работи. Багер и специализирана техника са струпани на мястото, изваждат се старите плочки и се подравнява теренът.

Площадът ще претърпи цялостна промяна, с която ще се промени обликът на града.

По проект ще бъде обновено пространството пред читалище „Георги Кондолов”, алеята пред него, която стига до училището и под читалището до крайбрежната улица.

Тази част ще бъде на 7 нива с много растителност и водна площ. Тя ще бъде обособена на мястото на сега съществуващия паметник, който ще бъде демонтиран и преместен.

„Във водната част ще бъде поставена скулптура на мрежа с улов. Това ще е своеобразната препратка към скулптурата на рибата, която е монтирана на алеята долу”, коментира кметът Георги Лапчев.

Старите дървета ще бъдат запазени и ще бъдат засадени и нови. Те ще осигуряват и естествената сянка на пространството. Ще бъде използван гранит за настилката, а под пейките пък ще има калдъръм.

Вторият етап от проекта предвижда ремонт на улицата, която продължава в посока Морската градина, и обособяването й за пешеходна зона.

16_Carevo_plo6tad-1
В момента текат строителните работи

Ще има много светлини, ще бъдат спазени абсолютно всички линии, по които се движат хората. В същото време ще се запази духът на площада с тези квадрати, които са в момента.

„Ще има и един нов дух, който по-скоро да напомня за елементи от Южна Франция, но с много силен акцент за това, че все пак ние сме в България и това е българско“, обясни кметът Лапчев.

Проектът за благоустрояване на градския площад е на ZOOM Studio.

С реализирането на проекта за ново централно пространство ще се завърши визията с останалите изпълнявани и вече реализирани проекти за цялостна организация на зелената система и паркови пространства в Царево, превръщайки ги в една архитектурна система.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си