Хюсеин Ергани е роден в гр. Ерзурум, Турция. Дипломира се в Университета „Богазичи“, Истанбул, специалност „Международни отношения”. След постъпване в МВнР работи последователно и заема следните длъжности: Дирекция „Двустранни културни отношения”, трети секретар в Посолството на Република Турция в Душанбе, първи секретар в Постоянното представителство на Република Турция към ООН в Женева, първи секретар в Дирекция „Многостранни икономически отношения”, политически съветник в Представителството на НАТО в Афганистан, съветник в Посолството на Република Турция във Вашингтон, генерален консул в Одеса, началник на отдел „Дирекция Америка”. От 30 януари 2017 г. изпълнява длъжността генерален консул на Република Турция в Пловдив. Владее английски и руски език.

Разговаря

Елвира ГЕНОВА

– Ваше Превъзходителство, измина малко повече от година от началото на мисията Ви в Пловдив. Чувствате ли се вече свързан емоционално с града и със страната ни?

– Започнах своите служебни ангажименти в Пловдив на 30 януари 2017 г., от една година съм в съседна и приятелска България. Всеки дипломат има период на адаптация. Адаптирах се много бързо. Чувствам се вече като у дома си, успях да посетя много места. Аз обичам да пътешествам и все още има какво да се види. Изучавам български, трябва да го практикувам повече. Пловдив е древен, многопластов, красив град, който с богатата си култура и история, с многото туристи и събития ми стана като втори дом. Освен Пловдив успях да посетя служебно и като турист Кърджали, Габрово, Смолян, Пазарджик, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Хасково и Стара Загора, Бургас и Гоце Делчев. Насладих се и на зимните ви курорти Пампорово и Банско, тъй като съм запален скиор.

– Пловдив печели позиции на икономически лидер след София. Как виждате възможностите за бизнес контакти между Турция и България и за турски инвестиции в Пловдивска област?

– България предлага привлекателни възможности за чуждестранните инвеститори. Поради балансирано развиващата се икономика, както и географската близост и това, че България е вратата на Турция към ЕС, турските фирми също проявяват инвестиционен интерес. Пловдив през последните години привлече доста чуждестранни инвестиции. Предимствата на града пред София са централното географско разположение, по-ниските наеми и цени и по-малкото разходи за работна ръка. Подобренията, които бяха направени в инфраструктурата, и особено развитието на Тракия Икономическа зона предоставят добри възможности. Турските фирми инвестират в доста сектори, като основните са автомобилна индустрия, машиностроене, амбалажен сектор, хранително-вкусова промишленост, химическа промишленост и др.

– Какво показват данните за двустранния стокообмен и търговско-икономическото партньорство между двете страни?

– Инвестиционният интерес на турските фирми нарасна през последните години. За последните 2 години над 10 турски фирми осъществиха или осъществяват инвестиции тук основно в секторите текстил, машиностроене, химическа промишленост, амбалажен сектор, автомобилна индустрия и др. Освен това още 3 турски фирми правят прединвестиционно проучване в рамките на областта. Една от тези фирми е водеща в хранително-вкусовия сектор в Турция. Освен инвестициите за производство се правят такива и в сферата на логистиката и складирането. Мислим, че в тази насока инвестициите ще продължат да нарастват през идните години. Развитието на двустранните отношения между България и Турция се отрази видимо и на търговията. Докато двустранният стокообмен през 2016 г. беше 3,6 милиарда евро, през 2017 г. той е на стойност 4,4 милиарда евро. Предвиждаме нарастването на стокообмена да не падне под 20%.

– Какви са проблемите, с които турските предприемачи се сблъскват у нас? От каква логистична и правна помощ се нуждаят най-често? 

– Най-честият проблем, който ни споделят турските инвеститори, е визовият. Особено преди инвестицията, когато идват за проучване и оценка, вместо българска виза предпочитат да дойдат с шенгенска. Последните години особено в тази насока са направени подобрения, които улесняват работата на инвеститорите. Последните години нашите инвеститори имат проблем с набирането на работна ръка. Трудно е положението с набирането на квалифицирана и специализирана работна ръка. Едновременно с това, за да получи един чужденец разрешително за пребиваване, е необходимо да осигурява най-малко 10 човека и това се отразява негативно на производството и заетостта. Например Търговската борса на Одрин проявява интерес и искат да построят база за логистика. По време на изложението от Турция се включиха три пъти повече бизнесмени, интересът към България расте.

– Има ли напредък по темата за откриване на авиолиния Пловдив – Бурса? Тя е от важно значение за Летище Пловдив и бизнеса в региона.

– С увеличаване на търговския стокообмен и предстоящите събития в рамките на Културната столица Пловдив 2019 броят на търговските и туристическите посещения ще се увеличи значително и съвсем естествено е полетите да бъдат много необходими. Бяха водени преговори за директни полети с Бурса, на със смяната на кмета на Бурса проектът остана незадвижен. Може да има полети до Бурса, до летище „Сабиха Гьокчен“, Истанбул.

– Как си партнирате с местната власт? Има ли проекти от взаимен интерес, по които работите?

– В консулския окръг на Генералното ни консулство има 10 области. Това са: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ловеч, Габрово, Плевен, Велико Търново, Кърджали, Пазарджик и Смолян. Посетих всички областни управители и кметове на големи градове, някои и даже втори път. С всички сме в добри отношения, партнираме си и чрез диалог се опитваме да разрешим проблемите. Работим по съвместни проекти с общините. Например в Пазарджик проведохме бизнес форум, плануваме да организираме такъв в Плевен, Велико Търново и Габрово. С някои общини работим и за побратимяване с градове от Турция.

– Ремонтът на покрива на Имарет джамия, който Джамийското настоятелство планираше, срещаше проблеми, реновирането на Турските гробища в Пловдив – също. Разрешиха ли се?

– В Пловдив има две действащи джамии. Голяма община Истанбул пое и осъществи ремонта на Джумая джамия през 2007 г. Втората джамия – „Имарет“, има нужда от спешен ремонт, тъй като покривът й е в окаяно състояние. Джамийското настоятелство и Районното мюфтийство получиха необходимите разрешителни, очаква се финансиране и стартиране на ремонтните дейности.

Има подписано споразумение между Пловдив и Одрин за поддържане и ремонт на гробищата. Община Одрин отдавна изпълни своите ангажименти, даже са обновени и двете български църкви в града – „Св. св. Константин и Елена“ и „Свети Георги“. Очакваме напредък в преговорите с общината за мюсюлманския гробищен парк в Пловдив.

– Какви бизнес и културни форуми подготвяте с Клуба на консулите в Пловдив?

– През февруари 2018 г. активирахме Клуба на консулите в Пловдив. Освен мен в него членуват 12 почетни консули. Имаме желание да разширим клуба, като приемем и почетни членове. Заместник-председателят на организацията и почетен консул на Молдова г-н Чипев осигури безвъзмездно в центъра на града офис за клуба и скоро ще се установим там. Планираме организацията на серия мероприятия в областта на образованието, социалните дейности, както и благотворителен базар в полза на нуждаещи се от Пловдив и региона.

– През 2019-а Пловдив ще е Европейска културна столица. Виждате ли възможностите за туристически и културен обмен и проекти, които сте готови да подкрепите?

– Пловдив има честта да бъде Европейска столица на културата през 2019 година. Това е мащабен проект, който ще даде възможност да се разгърне потенциалът му като център на културата и изкуството, в който ще участват жителите на града, много гости и туристи. Пловдив ще представи богатото си културно наследство. Мероприятията, които ще се осъществят с участниците от други страни, ще допринесат за по-доброто опознаване на народите и утвърждаване на мира и разбирателството. В чест на Пловдив 2019 Генералното ни консулство даде старт на серия събития още през миналата година. По покана на кмета на Адъяман изпратихме младежи от Пловдив на свещената планина Немруд като участници в Международния проект „Инвалидите заедно се катерим на върха“. Три дни те са разказвали на приятели от 16 държави за Пловдив 2019 и са развявали националния флаг на върха на планината. Стартирахме проект „Здравей, Пловдив 2019“ с изложба на турски художници и благотворителен търг в полза на Сдружението на онкоболните в Пловдив. Организирахме и многоезичното тържество по случай Международния ден на майчиния език, което беше репетиция за 2019-а в този толерантен град, в който сме много различни, но заедно. Имаме планирани още изложби, концерти, мероприятия, посветени на Пловдив 2019 и наши традиционни събития, но нека бъдат изненада.

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си