Навигатор Home » Интервю » Христо Терзиев, кмет на с. Орешак: За да се развиваме като туристически център, е важна инфраструктурата

Христо Терзиев, кмет на с. Орешак: За да се развиваме като туристически център, е важна инфраструктурата 

Христо Терзиев е роден на 8 септември 1957 г. в Троян. Той е кмет на село Орешак вече трети мандат. Сяда на кметския стол през 2007 г. По образование е икономист. Работил е на тази позиция в бившето ТКЗС в Орешак и в почивния дом на военните. След това започва да развива собствен бизнес с мебели.

Троянската обител, сливовата ракия и занаятите са емблема на с. Орешак и привличат гости от цял свят

Разговаря

Лилия ЛОЗАНОВА

– Г-н Терзиев, вие сте вече трети мандат кмет, кои са проблемите в село Орешак?

– Инфраструктурата е големият ни проблем. Уличната мрежа не е в добро състояние и от години се опитваме да я изкърпваме на парче. Не е ремонтирана цялостно от 80-те години на ХХ век, когато тук е идвал Дипломатическият корпус. Дължината й е 25 км. Опитваме се да преасфалтираме участъци от пътя, който води до Троянския манастир, и дано успеем за един мандат. Тази година със средства от бюджета положихме настилка на 300 м на една от централните улици.

За съжаление, проектът за водния цикъл на селото не беше одобрен. Нямаме канализация в Орешак, а за да се развиваме като туристически център, е важна инфраструктурата.

– Как близостта на селото до Троянския манастир се отразява на развитието на населеното място? Вече споменахте туризма?

– Тъй като в Орешак имаме желание да развиваме туризма, първо тук набра скорост религиозният туризъм. Троянският манастир е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Той е основан през 1600 г. и възобновен в периода 1830-1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа.

Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква „Успение Пресвета Богородица”, която е построена в периода 1835-1837 г. от майстор Константин от с. Пещера. Стенописите в църквата са богата галерия на изкуството на Захари Зограф, връх в неговото творчество. Обителта дълго време е била убежища на Апостола на свободата.

Затова е радостно, че хора от страната и чужбина идват тук, за да видят манастира и да се поклонят на чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, според легендата донесена тук от монах, който идвал от Атон.

През последните години има възраждане на обителта след пристигането на новия игумен – Велички епископ Сионий. В дните около храмовия празник тази година правителството отпусна 500 000 лв. за ремонт на най-старата сграда в обителта – крилото на екзарх Антим. Тече и освежаване на вътрешността на църквата.

– Как са позиционирани тук другите сегменти на туризма – селски, екологичен?

– Край близкото село Черни Осъм започва Природен парк „Централен Балкан”. Вековните букови гори в него са част от природното наследство под защитата на ЮНЕСКО. За любителите на туризма има прокарана екопътека, която започва от съседното село, преминава край Орешак и стига до Троян. Изградена е със средства, събирани от туристическите такси в общината.

В село Орешак през последните години все повече набира скорост и селският туризъм. Засега са регистрирани около 25-30 къщи за гости. Имаме и три по-големи бутикови хотела, като общият брой на леглата за настаняване е над 200.

В Орешак имаме много дадености – красива природа, сливова ракия, занаяти. Липсва ни само едно – минерална вода. През последните години се правят проучвания в района, които все още не са довели до реален резултат, но се смята, че в нашето землище е изворът, който захранва близкия курорт Шипково.

– Занаятите са една от визитките на Орешак, още повече че тук е базирано Националното изложение на занаятите?

– Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е създадено в село Орешак през втората половина на XVIII век в непосредствена близост до Троянския манастир на празника му Успение Богородично. Така се поставя началото на организиран занаятчийски панаир, който след няколко години се разраства и става един от най-големите в Северна България. През 1967 г. майсторите на народните занаяти се обединяват в организация, наречена Задруга на майсторите на народните художествени занаяти, която към момента е най-старото действащо занаятчийско обединение в България. Основната й цел е съхраняване и развитие на традиционните занаяти. Националното изложение е уникално и с възможността посетителите да участват в процеса на изработване на произведенията. Ежегодно в комплекса се организират национални и международни изложби с участие на български и чуждестранни майстори. В залите се показват предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, везба, накити, оръжие и други. Изложбата е и базар и предметите могат да се закупят веднага. Изложението в село Орешак е отворено за всички през цялата година.

Занаятчийството е в кръвта на местните хора и в почти всяка къща има занаятчия.

– Само със занаятчийство и туризъм ли се занимават местните хора?

– Когато седнах на кметския стол, тук имаше регистрирани близо 280 фирми, които се занимават със занаяти, мебелно производство, но сега са по-малко. Хората работят в 3-4 по-крупни фирми за мебелно производство, като немалка част от тях пътуват и до Троян. От години продължава тенденцията тук да се заселват хора от по-бедните села на Плевенско, Свищовско, Ловешко. Продължава да е висок интересът към закупуване на къщи. Освен близостта до областния град и красивата природа, хубавото е, че тук имаме действащо училище, детска градина.

– Сливата и ракията са едни от символите на Троянския край. Каква площ са градините с този плод?

– Когато имаше ТКЗС, сливовите насаждения тук бяха над 500 дка, които през 90-те години бяха реституирани. Значителна част от тях вече не се поддържат. Обаче във всеки двор има сливови дръвчета. Местните сортове започват постепенно да изчезват, защото не са толкова устойчиви на климатичните аномалии и болестите. Налагат се нови сортове и се разширяват сливовите градини, които сега са около 300 дка. Собственост са на трима-четирма по-крупни земеделски стопани.С всяка изминала година фестивалът на сливата и ракията набира все повече популярност. Празникът е едно от най-големите събития за Орешак. Иначе другият важен ден е на 15 август – Успение Богородично, защото така е наречен Троянският манастир.

– Интересни личности са свързани с живописната махала Баба Стана на с. Орешак, дори съветник на английската кралица?!

– Да, от тази махала е Джон Бризби – съветник в английския кралски двор. От тук произхожда неговият род и той прекарва всяко лято в дома си. Закупил е и съседните къщи и ги е възстановил. Направил е нещо като архитектурен минирезерват, който посещават туристи и негови гости от чужбина. Създал е фондация на името на своя прадядо – Константин Хаджикалчев – виден възрожденец и дарител. Друг член на фамилията заедно с Иван Станчов, бивш посланик на България в Лондон, е съосновател на английската благотворителна организация „Приятели на България”. Тя набира средства за хуманитарни и образователни проекти в България. Благодарение на тази организация всяка година около 30 талантливи ученици от Троян получават награди на церемония в двора на училището, построено от Константин Хаджикалчев.

Добавете коментар