Навигатор Home » На фокус » Хотелиери и туроператори с организация и план за действие за идващия ски сезон

Хотелиери и туроператори с организация и план за действие за идващия ски сезон 

12-13-turizum.2

Институциите започват проверки и засилен контрол по зимните курорти у нас

Николай АНТОНОВ

Институциите са готови за началото на предстоящия зимен сезон. Това е един от основните изводи на министъра на туризма Николина Ангелкова след проведената работна среща в Банско с представители на държавната и местната власт, на институциите и контролните органи и на туристическия бранш и бизнеса. На нея бе обсъдена готовността за предстоящия зимен туристически сезон.

Миналият зимен сезон беше изключително успешен, почти 1 400 000 чуждестранни туристи посетиха страната и бе отбелязан ръст от над 19.6 процента, отчете министър Ангелкова. Нашата цел е и през тазгодишния зимен сезон да се постигне ръст между пет и десет процента, каквато е най-ранната прогноза към момента, посочи тя. Очаква се основно да има туристи от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, регистрираме нарастване на записванията от Белгия, Австрия и Италия, независимо че са познати дестинации за зимен туризъм, каза още министърът. И коментира, че това дава основание да се смята, че ще се постигне планираното увеличение.

12-13-turizum.1За свършеното преди началото на новия зимен сезон и най-важните предстоящи задачи информираха кметът на община Банско Георги Икономов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, ръководители на Областната дирекция на МВР, на Областната дирекция по безопасност на храните, на Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областното пътно управление, Планинската спасителна служба при БЧК, дружество „Юлен” – концесионер на ски зона Банско. Миналата зима отчетохме най-силния си сезон, съобщиха от „Юлен”. В момента върви нормална подготовка за сезона и профилактика на лифтовете, като се подготвя и системата за изкуствен сняг. Представителите на туристическия бранш засегнаха също важни проблеми, сред които е и борбата със сивия сектор в сферата на туризма и туристическите услуги. От компетентните органи заявиха, че се взимат мерки и срещу шума. Те увериха, че контролът по шума ще продължи да е засилен и ще се извършват необходимите дейности.

Пред журналисти Николина Ангелкова коментира, че е обнадеждена от чутото по време на срещата в Банско. По време на миналия зимен сезон се наблюдава намаление на нарушенията – това сочат констатациите от проверките и на КЗП, и на Агенцията по безопасност на храните. Според министър Ангелкова е важно, че контролните органи са създали организация и имат готовност за ефективна работа и през предстоящия зимен сезон, който в Банско официално ще бъде открит на 16 декември.

Отново ще има съвместни патрули на български с румънски и гръцки полицаи в курорта. Допълнително в Банско ще бъдат командировани за сезона 40 полицаи, както и служители на другите контролни органи при необходимост, ще има изнесени приемни и на КЗП.

12-13--NEW

Министър Ангелкова отбеляза със съжаление, че отново и за този сезон ще остане нерешен проблемът с опашките пред кабинковия лифт за ски зоната в Банско. Причината, обясни тя, е обжалването на Плана за управление на Национален парк „Пирин”, което е пречка преди произнасянето на съда да се реализират каквито и да било инвестиционни намерения, включително и за изграждане на нов лифт. Ангелкова припомни, че Министерството на туризма със съдействието на общинската управа, на кмета и на туристическия бранш в Банско е създало през миналата година работна група за планински туризъм. Тя е приела предложения, които ще намерят място в очакваните бъдещи изменения в Закона за туризма. Те предвиждат облекчено изграждане на ски писти и съоръжения, особено когато се говори за такива курорти като Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, отбеляза министър Ангелкова.

По отношение на категоризацията и прекатегоризацията на обектите министър Ангелкова каза, че преди окончателното решение по служебен път ще се проверява дали даденият обект е платил местните си данъци и такси. Ако те не са внесени, ще се отказва прекатегоризация, съобщи министърът на туризма. Тя припомни, че следващата седмица ще се обяви процедурата за Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), така че всички системи в държавата да си „говорят”.

Пред участниците в срещата в Банско министър Ангелкова обясни също, че предстоят промени в Закона за туризма, които са разделени в две части, и до края на месеца първата ще бъде внесена в Народното събрание. Първата част от измененията е свързана с транспониране на Европейската директива за пакетни пътувания и с намаляването на административната тежест, където ще отпадат редица удостоверителни документи, които до момента са изисквани за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, така че процедурата ще бъде значително улеснена.

12-13--TURIZUM-3След приемането на първите промени ще бъде изменена и наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Ще бъдат премахнати множество изисквания, които не отговарят на съвременните условия, но ще се запази нужното високо качество, увери министър Ангелкова.

Текстове за планинския туризъм са включени във вторите промени на Закона за туризма, по които се работи. Те са по предложение на тематичната работна група към министерството, която заседава през лятото. Нейната цел бе да се намери консенсус и балансирано решение за всички участници, така че да се създадат условия за изграждане на нови писти и съоръжения, каза министър Ангелкова. Тя допълни още, че във вторите промени освен планински туризъм ще бъдат регламентирани условията за къмпингуването и статутът на националните курорти.

Относно Банско министърът посочи, че всички писти са категоризирани от ведомството съобразно тяхната степен на сложност. Ще продължим да ги проверяваме и ще следим дали са спазени изискванията на Наредбата за информационна обезпеченост с цел осигуряване на безопасността и максимално добри условия и висококачествен продукт за туристите, посочи министър Ангелкова.

Ще предложа в Банско да се проведе една от 6-те кръгли маси, на които ще се обсъждат винено-кулинарните дестинации, град Банско и неговите традиции са част от тях, заяви министър Ангелкова. Тя припомни, че идеята за 12 дестинации бе представена от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. Очаква се в средата на 2018 г. проектът за винено-кулинарните дестинации да бъде финализиран и дигитализиран.

Нов инспекторат ще следи за качеството на туристическите услуги

Ново звено за контрол ще бъде създадено към Министерството на туризма, като специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще се прехвърлят към министерството. Това заяви в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон. Тя подчерта, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите, подчерта министърът. Тя съобщи, че се предвижда инспекторатът да има 6 регионални структури, които ще бъдат в Боровец, Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас Така ще се обхванат големите зимни и черноморски курорти.

12-13_turizum_inspektorat

Сред основните приоритети на правителството е намаляване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на Евродирективата за пакетните пътувания. Те са включени в първия проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, който трябва да се внесе в Народното събрание до края на ноември. Министърът посочи, че целта е да се създаде нормативна основа, за да се промени наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване. Така ще намалим нужните документи и голяма част от тях ще набавяме по служебен път. Някои изисквания за отделни категории места за настаняване ще бъдат променени или ще отпаднат, за да се съобразим с тенденциите. Това обаче няма да се отрази в никакъв случай на качеството на услугите, категорична бе Ангелкова. Тя изрази надежда, че законопроектът ще мине ускорено в Народното събрание, за да може звеното за контрол да се задейства най-късно през април.

В началото на зимния сезон съвместните проверки с КЗП започват, за да се инспектират отново ски пистите съобразно наредбата за информационната им обезпеченост. Ще се проследи дали се спазва категоризацията на пистите и дали те имат нужните информационни знаци. Работата на ски патрулите също се регламентира по тази наредба. Преди всичко трябва да се гарантира високото качество на туристическата услуга и на първо място сигурността на туристите, каза още министърът. Тя припомни добрите резултати от миналата зима, когато бе отбелязан 19,6% ръст в чуждестранните посещения. Тогава над 1,4 млн. чужди туристи пребиваваха в страната. Радостно е, че Боровец се утвърждава като целогодишен курорт и от януари до август тази година тук са отседнали над 100 хил. души, а реализираните нощувки за този период са над 380 хил. Само за лятото – от юни до август, са регистрирани 2% повече посещения в сравнение със същия период на рекордната 2016 г., обобщи министър Ангелкова.

Банско отново на протест с искане за втори кабинков лифт

12-13_Bansko-protestКметът на община Банско Георги Икономов внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура за частично изменение на сега действащия План за управление на Национален парк „Пирин”, съобщиха от общинската администрация. Това негово искане е за да се даде възможност за започване на реални действия по изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско. Това може да се случи само след промяна на сега действащия план за Пирин, който в настоящия си вид забранява изграждане на нови лифтове в ски зоната, заявява кметът. Приемането на новия план, който се разработва от близо пет години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето. Явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси, се посочва още в мотивите на градоначалника.

С официално писмо Георги Икономов е поискал от министър Нено Димов да приключи вече извървяната процедура по изменение на сега действащия План за управление на Национален парк „Пирин” и да предложи тя да бъде одобрена от Министерския съвет.

12-13_Bansko-protest-1Тази своя позиция кметът на общината изрази преди дни, когато се присъедини към стотиците представители на обществеността на Банско и любители на зимните спортове и планината, излезли отново на протест с настояване да се изгради втора кабинкова линия до ски зоната и нови съоръжения. Инициатор на протеста срещу т. нар. „зелена мафия” бе местното сдружение „Бъдеще за община Банско”, което има свои представители и в Общинския съвет на планинския курорт. Протестиращите блокираха за кратко пътя Симитли – Гоце Делчев на входа на Банско. Председателят на сдружението инициатор Димитър Русков изрази надежда, че това ще бъде последен протест и че всичко ще се развие благоприятно за Банско и за България. „Искаме курортът ни да се развива, да има модерна европейска ски зона и да бъдем един от най-добрите европейски курорти”, заяви пред множеството кметът Икономов.

„Банско срещу зелената мафия”, „Последна година без втора кабина”, „Искаме бъдеще за децата си”, „На кого пречи туризмът в Банско?” – това бяха част от плакатите с посланията, издигнати от протестиращите. Според тях държавата губи много от факта, че десетки туристи от цял свят отказват резервации заради дългите опашки, които се извиват пред единствената засега кабинкова въжена линия за ски зоната в Банско.

 

Добавете коментар