Навигатор Home » Новини » „Холдинг Пътища“ – историята на един фалит

„Холдинг Пътища“ – историята на един фалит 

4-5-1

След дълга финансова агония „Холдинг Пътища“ фалира. Поредна инфраструктурна компания, свързана през годините с бизнесмена Васил Божков, е обявена в несъстоятелност. С решението на Софийския градски съд дейността й е прекратена, наложен е общ запор върху имуществото на дружеството, а за временен синдик е назначен Александър Ценков Горгиев. Несъстоятелността е обявена със задна дата – от 30 септември 2013 г. На 25.11.2013 г. самото дружество подава молба за откриване на производство по несъстоятелност спрямо себе си, по която е образувано търговско дело. Към него се присъединяват вече кредитори на дружеството, които от своя страна подават молба за откриване на производство по несъстоятелност. След решението на Софийския градски съд Фондовата борса разпространи информация за свикване на първото събрание на кредиторите за 16 юли.

4-5-2

Съдбата на холдинга е предизвестена. Развръзката идва след поредни години на влошени финансови резултати, запори върху сметки, трусове при изпълнение на спечелени поръчки и един неуспешен иск за несъстоятелност.

„Холдинг Пътища“ повтаря краха на други фирми от инфраструктурната империя на Васил Божков. Така, след като различни части от „Мостстрой“, „Железопътна инфраструктура холдингово дружество“ (сега „Инфра холдинг“) и други пряко или индиректно свързани с тях компании станаха неплатежоспособни и „Холдинг Пътища“ влезе в спиралата на фалита.

Летящ старт

„Холдинг Пътища“ е наследник на приватизационен фонд „Пътища“. Превърна се светкавично в една от „ракетите“ на фондовата борса по време на бума от 2006-2007 г. Компанията печелеше едни от най-апетитните поръчки в строителството на пътища. Тогава акциите на дружеството поскъпнаха от няколкостотин лева за брой до близо 40 хил. лв.
С идването на кризата ръководството на компанията се раздели с някои от ключовите дружества без санкцията на общото събрание, с което започна и борсовият срив на акциите на дружеството. Собственият капитал на дружеството е отрицателен, което означава, че за акционерите няма да остане нищо след разплащане с основните кредитори.

Началото на края

Според доклада за дейността на „Холдинг Пътища“ към края на септември м.г. сметките му в ПИБ и Уникредит Булбанк са били запорирани по искане на ОББ до размера на 7,6 млн. лв. Освен към двете български банки „Холдинг Пътища“ има дълг и към швейцарската UBS. Пасивите на „Холдинг Пътища“ към 30 септември 2013 г. възлизаха на 142,9 млн. лв. През последните шест години акциите на компанията поевтиняха с повече от 99%, като пазарната ѝ капитализация е 828 хил. лева. Ден след обявяване на фалита книжата на холдинга падат на борсата с 50%, а впоследствие акциите поевтиняват с нови 20% до 2 стотинки за брой.

Троен ръст на фирмите в несъстоятелност

Над три пъти са се увеличили фалитите на български фирми през 2013 година, в сравнение с предходната. По този показател страната ни е лидер в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), показва проучване на компанията за управление и събиране на дългове “Кофас” (Coface). Най-проблемният сектор у нас, в които се наблюдава концентрация на фирми в затруднение и несъстоятелност, е строителството – сочи проучването. За България анализаторите препоръчват да бъде реформирано законодателството, да се овладее корупцията, както и държавата да се издължава в срок на бизнеса и на доставчиците си.

Вестник „Строителство Имоти“ предсказа трусове в сектора

Разнищихме обръчите от фирми около Васил Божков още през юни 2013-а

„Холдинг Пътища“ беше водещ партньор в обединението „Тракия IV“, което през 2010 г. спечели поръчката за изграждането на Лот 4 от автомагистрала „Тракия“. Скоро след подписването на договора холдингът се оттегли от обединението и изграждането на отсечката бе поето от дъщерната компания „ПСТ Холдинг“. Водещ партньор в нея бе офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови, съобщи в. „Строителство Имоти“ още през юни 2013-а.

Заради финансови проблеми на няколко дружества от консорциума, избран за изпълнител на Лот 4 от магистрала „Тракия“, работата по отсечката от Ямбол до Карнобат заби буквално в девета глуха. Пусковият срок на обекта бе променян няколко пъти. Въпреки опитите на бившия ресорен министър Лиляна Павлова да прикрие проблема, на пътния участък се стигна до протести от страна на доставчици и подизпълнители, които претендираха за забавени плащания в големи размери. В същото време се разбра, че на основния изпълнител парите са изплащани по договор и дори има преведени средства за неактувани дейности.

В последните дни от работата на кабинета Борисов стана ясно, че проектът ще бъде спасен с осигуряването на нов кредит от 40 млн. лв. В публичното пространство се появи информация, че помощта е дошла от собствениците на Първа инвестиционна банка. Тогава един от основните акционери Цеко Минев обяви, че няма нищо общо с работата по АМ „Тракия“. Малко по-късно обаче стана ясно, че капиталът на „ПСТ Холдинг“ е преобразуван, а компанията на практика има нови собственици.

При възлагането на поръчката за Лот 4 на магистрала „Тракия“ и Лот 2 и 3 на магистрала „Марица“ за изпълнител бе избран консорциум от фирми, доминиран от „ПСТ Холдинг“. Тогава се твърдеше, че зад всички дружества стои бизнесменът Васил Божков. Във времето 4 дружества от групата бяха декапитализирани, а строежът на двете магистрали закъса. Финансовите проблеми на холдинга се стовариха върху доставчиците и подизпълнителите, които няколко пъти излизаха на протест, а преди време ритуално „погребаха“ бизнеса си. От „Нове холдинг“ пък официално твърдяха, че Васил Божков няма нищо общо с „ПСТ Холдинг“.

През май 2013-а 67% от „ПСТ Холдинг“ преминаха в собственост на дружеството „Галиано Уърлдуайд Лимитид“, което е регистрирано на Британските Вирджински острови. Зад компанията се предполагаше, че стоят собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Основни акционери в ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Минев категорично отрече да има нещо общо със сделката. По непотвърдена информация двигател на покупката е бил Ивайло Мутафчиев.

Влизането на офшорката в най-голямата пътна компания е станало по схемата дълг срещу собственост, като е отчетен отпуснатият заем от 40 млн. лв. Според източници от строителния бранш е имало и частично кешово плащане от страна на новия мажоритарен собственик към Васил Божков, писа в. „Строителство Имоти“ още преди година.

Лъчезар Богданов – икономически анализатор и управляващ съдружник в „Индъстри уоч“:

Банкрутите в пътните фирми не са новина

4-5-Bogdanov

За икономическите наблюдатели и финансови среди фалитът на „Холдинг Пътища“ не е изненадващ. При този срив на имотния и строителния пазар в последните няклко години това е очаквано развитие на сектора. Икономическата картина в страната също не е толкова оптимистична, колкото я представят политиците, така че несъстоятелност, фалити, прекратени дейности са част от бизнес реалносите у нас. Според най-обща статистика, само за две години повече от 3 хиляди строителни фирми са замразили дейността си . От данните на бюрата по труда най-голям процент от безработните са строителни работници. Фирми постоянно изпадат от строителната карта на България. Повечето от тях са малки, затова не се коментират.

Величко Александров, член на УС на Българска стопанска камара:

Това е негативен знак за бизнеса

4-5-Aleksandrov

„Холдинг Пътища“ е сред най-големите компании в пътностроителния бранш. Обявяването във фалит не може да се подмине с мълчание. Този факт е крайно неприятен, но и твърде обезпокоителен. Кондицията на фирмите в бранша не е добра, има и други компании, които са на ръба на фалита. Не е етично и колегиално обаче да навлизам в конкретика. За мен държавата има отношение към усложнената ситуация в строителния сектор. В много случаи тя оказва натиск на фирмите да дават нереално ниски цени при участие в търгове и обществени поръчки. Някои дори дават цени под реалната себестойност, за да спечелят, и оттук тръгват проблемите. Налага се преразглеждане на параметрите и други усложнения. Просто не се играе почтено на търговете. Небалансирано е отношението на държавата и по отношение на чуждестранните фирми, които пуска на нашия пазар. Наши строителни фирми не могат да припарят до обекти в Турция например, а у нас се толерират турски, гръцки и македонски строителни компании. Те вземат големи инфраструктурни проекти, като прехвърлят работата на наши подизпълнители. В някои случаи са неточни, има забавяне на обектите, но спечелили веднъж в тях, остава по-голямата финансова част, а нашите строители обират трохите.

Инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България (КСБ):

Оптимизмът в бранша секна

4-5glo

Оптимизмът в строителния бранш опреди 2-3 месеца секна със спирането на еврофондовете. Особено голям риск има за фирмите, които работят по Оперативна програма „Околна среда“. По нея има замразени плащания от ноември 2013 г. За тези строителни компании изходът от ситуацията е неясен. След като в началото на юни Европейската комисия спря още 90 млн. евро по „Регионално развитие“, изходът се очертава още по-неясен. Да се надяваме, че в кратки срокове Брюксел ще възстанови средствата по тези програми за страната ни.

Проекти за над 500 милиона годишно

„Холдинг Пътища“ АД годишно изпълнява проекти по за над 500 милиона лева. Те са свързани главно с изграждане и рехабилитация на пътища, пътни и мостови съоръжения, както и редица съпътстващи ги дейности. Пътните проекти на компанията, включващи ново строителство и реконструкция само за 2011 година, например са на обща стойност 329 млн. лв. за общо 658 км. През същата година дружествата в структурата поддържат и ремонтират и 3944 км шосета на стойност около 16 млн. лв. „Холдинг Пътища“ АД кандидатства и в търгове за етапи на метрото в София. Дружеството пристъства и във ВиК сектора. Изпълнява водния цикъл на София на обща стойност 15 млн. евро по Оперативна програма „Околна среда“. Поддържа и половината водна мрежа на столицата, както и една шеста от уличната мрежа. Холдингът има изградени над 52 км водопровода. Сред изпълнените проекти са обслужващият път от с. Яна до площадка за третиране на битови отпадъци в м. Садината, землището на с. Яна. В строежа са включени два водопровода – за питейно-битови нужди и за промишлено водоснабдяване. Холдингът участва в реконструкцията на вътрешна водопроводна мрежа в гр. Панагюрище. Изгражда канализацията в гр. Троян по Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейската общност. Има подписани договори за изграждане на завод за сепариране и компостиране на битови отпадъци в гр. Враца и изграждане на клетка за твърди битови отпадъци в града. „Холдинг Пътища“ АД изпълнява проекти и в Албания. Извършена е реконструкция на пътя от Кубен до Перой и Капсит, както и основен ремонт на продължението на пътя до Влеше. Реконструира и други шосета в Албания.

4-5-3

Холдингът си партнира с европейски компании в областта на пътното строителство, ВиК сектора и в третирането на битови отпадъци. В партньорство с тях има спечелени обекти в България, които изгражда през годините. Компанията участва и в търгове на територията на Румъния. Сдружение „Тракия“ IV, в което водещ партньор е „Холдинг Пътища“ АД и което изгражда отсечката Ямбол-Карнобат на магистрала „Тракия“, завършва първите четири, от общо деветте етапа от графика за изграждането на обекта. Всеки от тези четири етапа е на стойност 8,6 млн. лв.

През последните години холдингът увеличава неколкократно пазарния си дял. Пазарната капитализация на „Холдинг Пътища” АД към 28/12/2009 е 30 672 000 бр. акции по 2,27 лв = 69 625 440 лева.
За 2009 година обемът на приходите е 145 млн. лв., а печалбата – 5,7 млн. лв. Компанията притежава
16 асфалтови бази в страната с капацитет от над 2 млн. т годишно, 18 кариери за строителни материали с капацитет от 1,5 млн. т годишно.
През последните години „Холдинг Пътища“ АД е извършил пътностроителни работи (основен ремонт, реконструкция и ново строителство) на над 1000 км пътна мрежа. Дружествата от структурата са поддържат ежегодно повече от 5000 км пътища и съоръжения.


Отговор на „Холдинг Пътища“ – историята на един фалит

  1. Keljoyroins

    Viagra Express Shipping In New Jersey Buy Priligy Online Priligy France

     

Добавете коментар