„Хобит: Пущинакът на Смог“ – фентъзи сагата на всички времена продължава

0

Цветан БАКЪРДЖИЕВ
Новата величествена трилогия на режисьора Питър Джаксън, екранизираща романa “Хобит“ на Дж. Р. Р. Толкин, започна с “Хобит: Неочаквано пътешествие“ и продължава с “Хобит: Пущинакът на Смог”. Във втория филм от поредицата действието се развива в Средната земя 60 години преди събитията във “Властелинът на пръстените“. Оцелели след началото на неочакваното си пътешествие, всички от Дружината поемат на изток, срещайки по пътя си човека-мечка Беорн и рояк от гигантски паяци в коварните гори на Мраколес. Измъкнали се от хватката на Горските елфи, джуджетата продължават пътешествието към Езерния град и крайната си цел – Самотната планина. Там те ще трябва да се изправят пред създание, по-страховито от всички, които са срещали досега – драконът Смог. Той ще подложи на проверка не само запасите им от смелост, но и пределите на тяхното приятелство, и мъдростта, придобита по изминатия тежък път…

22-Hobbit-02a

Сред новите лица в “Хобит: Пущинакът на Смог” са Еванджелин Лили (тв сериалът “Изгубени”) и Люк Евънс (“Робин Худ”). Във фентъзи лентата Еванджелин Лили изпълнява ролята на воина-елф Тауриел. За снимките на “Хобит: Пущинакът на Смог” актрисата споделя, че е трябвало да се упражнява да върви, говори и, разбира се, да се бие като елф. “Освен уроците по стрелба с лък и боя с ками с триметрови орки, трябваше да усвоя и eзика на елфите, както го е предал в книгата си Толкин”, споделя звездната красавица. Като добави упражненията по движение и жестикулиране като елф, Лили изчислява, че е прекарала “четири пъти повече време в подготовка, отколкото в същинско снимане”.

Тауриел не съществува в романа, а е създадена от Питър Джаксън и неговата съпруга и копродуцент Фран Уелш, за да разшири света на Елфите от Мраколес и да внесе известен баланс в доминирания от мъжки герои сюжет. Името й означава “дъщеря на Мраколес”. Ето какво допълва Еванджелин Лили за героинята си: “Тя е леко безразсъдна и напълно безмилостна и не се колебае да убива. Тауриел е капитанът на Елфската стража. Тя е Горски елф, което означава, че е от много по-нисък ранг в сравнение с елфите, които всички познаваме от “Властелинът на пръстените”. Няма същия статут като Арвен или Галадриел, или Елронд, или Леголас, стои много по-ниско. Може да се каже, че тръгва срещу обществения ред на елфите”.
Люк Евънс има значителен опит с епичните мегапродукции от участията си в “Сблъсъкът на Титаните”, “Робин Худ”, “Тримата мускетари” и “Война на боговете”, но най-голяма популярност придоби с ролята на злодея Дейвид Шоу в “Бързи и яростни 6”. Роденият в Уелс актьор ще се превъплъти в образа на Бард Стрелеца. Бард е пазител на езерния град Есгарод, който повежда защитата на града от дракона Смог и има ключова роля в по-нататъшното действие.

Заедно с новите фигури в “Хобит: Пущинакът на Смог” ще видим отново Мартин Фрийман, Иън Маккелън, Кейт Бланшет, Анди Съркис, Хюго Уийвинг, Ричард Армитидж и останалите актьори, които участваха в “Хобит: Неочаквано пътешествие“.

“Хобит: Пущинакът на Смог” (“The Hobbit: The Desolation of Smaug”) на киностудиото Warner Bros. ще има българска и световна премиера на 13 декември 2013 г. в кината на 3D, IMAX 3D, HFR и най-новия революционен формат 4DX. Последният филм от трилогията – “Хобит: Дотам и обратно“, се очаква на голям екран на 17 декември 2014 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си