В завод край Пловдив френска фирма ще произвежда врати за самолети, съобщават от администрацията в града. Проектът е на френската компания „Латекоер“ и се финансира от плана „Юнкер” с 6 млн. евро. Заводът е само част от мащабен инвестиционен проект на компанията с обща стойност 55 млн. евро. Останалите средства са от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

През есента на миналата година бе направена първа копка на предприятието. Заводът се разпростира на площ от 5000 кв. м за производството и 1000 – за администрацията. В базата ще се произвеждат авиационни възли за врати на самолетите „Еърбъс” серия А320 и А330, както и шкафове за авионика, но без кабелите и електронното оборудване.

Първоначалната инвестиция за изграждането на предприятието е 11 млн. евро, но за три години те ще достигнат 15 млн. евро. Очаква се заводът да заработи през месец март, като ще бъдат наети около 200 работници.

ПАРТНЬОРСТВО

Нараства стокообменът ни с Украйна

Със 7,26% е нараснал стокообменът между България и Украйна за изминалата година в сравнение с 2016-а. По данни на статистиката той е на стойност 468 млн. долара. Износът е в размер на 110,2 млн., а вносът – 357,9 млн. След осемгодишна пауза е възстановена работата на българо-украинската комисия за икономическо сътрудничество. Министър Емил Караниколов обяви, че ведомството ще работи активно за развитието на бизнес отношенията между двете страни. Предстои провеждане на бизнес форум в Бургас, на който ще си дадат среща представители на български и украински предприятия и фирми.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си