25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Въвеждат „зелени коридори“ в София

„Центърът за градска мобилност“ в София ще въведе „зелени коридори“ с цел развитие на градската екосистема и подобряване качеството на атмосферния въздух. Дейностите ще се реализират по проект INNOAIR, посредством въвеждане на холистичен набор инструменти и нов модел градски транспорт – електрически градски транспорт при поискване, който променя начина на придвижване на хората в града и чувствително намалява превозните средства, използвани от един човек.

Избраните маршрути са тези с преобладаващ обществен транспорт на територията на София, в които се дава приоритет на транспорт с нулеви емисии – електробуси, тролейбуси, трамваи, метро, както и персонални средства за придвижване – споделени велосипеди, споделени е-велосипеди, споделени е-скутери, споделени е-тротинетки, споделени електрически автомобили. Зелените коридори ще действат в обхвата на определените зони за „зелен транспорт до поискване“ и свързват тези зони с големите транспортни хъбове в София.

С оглед постигане на устойчива „зелена инфраструктурна мрежа“ са отчетени и възможностите за осигуряване на подходяща свързаност с останалите „зелени системи“ в София, като паркове, отворени пространства за рекреация, велоалеи, пешеходни зони за отдих и т.н. Така избраните зелени коридори ще бъдат са отразени върху уеб базирана и публично достъпна цифрова карта – https://livemap.sofiatraffic.bg, базирана на OpenStreetMaps без предварителна регистрация и безплатен достъп. Картата ще изобразява динамична информация – текущо състояние и/или местоположение на превозните средства от обществения наземен градски транспорт с нулеви емисии; метро; електробус; трамвай; тролей, вкл. и транспорт при поискване, както и местоположение на превозни средства за споделено пътуване.

Ще бъде въведена и статична информация – състояние на зарядни станции, местоположение на спирки, линиите, маршрутите и разписанието на превозните средства от обществения градски транспорт. Потребителят ще може, по интуитивен начин, да избира кои видове превозни средства да могат да се изобразяват на картата /обществен/алтернативен транспорт/ зелени коридори/, както и кой слой на статичната част да гледа – велоалеи, зарядни станции,коридори/ рингове. Приложението ще дава информация и за временна организация на движението поради ремонти.

По проекта ще бъде разработен и Пътеводител (дигитално ръководство) за реализиране на зелени коридори в София и други градове – принципите за регулярно намаляване на трафика и подобряване на еко мобилността в зоните на зелените коридори; начините, по които ще се намали концентрацията на замърсяванията на въздуха и др.

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ