Фирмите изпълнителки поемат щетите от дъжда за новите обекти във Варна

0
Пороят във Варна нанесе сериозни щети по улиците и тротоарите

Възстановяването на всички обекти, които са в процес на строителство, като участък от тротоара на бул. „Приморски“, тротоар на ул. „Ана Феликсова“, както и проблемни участъци от уличните платна, ще бъдат отстранени за сметка на фирмите изпълнителки, тъй като обектите все още не са приети от общината. Щетите по пътната инфраструктура, които са в гаранция, също ще бъдат поети от тях. Екипите продължават работата по ликвидиране на последиците от поройните дъждове. Това заяви кметът Иван Портних на пресконференция, в която участваха районни кметове, представители на администрацията и на фирмите по сметопочистване и възстановителни дейности. Между 75 и 107 л на кв. м е бил интензитетът на дъжда, който се изля във Варна преди дни, сочат данните от НИМХ – Варна. А за около час количеството е достигнало 160 л на кв. м. Пикът на валежа е бил в рамките на 5 минути, след което той отново е достигнал 70-80 литра на квадрат при месечна норма около 50 литра. „С други думи, за два часа е паднала нормата дъжд за месец и половина, което е съпоставимо с интензитета при бедствието в Аспарухово през 2014 г.“, каза кметът.

По време на дъжда новоизградените охранителни канали в района са поели количеството вода безпроблемно. Работихме в тясна връзка с районните кметства, с пожарната и със сметопочистващите фирми. Има екипи, които разчистват наносите и възстановяват нанесените щети“, каза още Иван Портних. „Ясни са вече проблемните зони – ниската част в града, като започнем от бул. „Цар Освободител“, Летния театър и крайезерния път. Там, където имаше закъсали автомобили и бе блокиран трафикът, всъщност с десетилетия стои нерешен въпросът с канализацията, тъй като е смесена – дъждовна и битова. Това перманентно затруднява поемането на водите“, каза градоначалникът. Той допълни, че община Варна има два проекта за решаване на проблема – за разделяне на канализацията, на стойност около 40 млн. лв., който с възстановителните работи ще достигне 60 млн. лв., и вторият – за изграждане на колектора Битоля – Пирин, който ще пресича водите, идващи от по-високата градска част. Той също е на стойност около 40 млн. лв. Към момента обаче средства за реализиране на тези проекти няма.

Относно изграждането на бул. „Левски“ кметът заяви, че няма преки щети по изградената към момента инфраструктура. Заради количеството вода и влага в почвата обаче известно време няма да може да се работи на обекта. По отношение на подлеза на Шипка кметът посочи, че от там минава битов колектор на канализацията, като при големи водни количества шахтите на колектора избиват и съоръжението се наводнява. Портних допълни, че подлезите по бул. „Левски“ ще бъдат основно ремонтирани със средства от инвестиционната програма.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си