Финансова инспекция откри нарушения при ремонта на мемориал „Христо Ботев“ в Калофер

0

Агенцията за държавна финансова инспекция констатира редица нарушения при изпълнението на ремонта на мемориален комплекс „Христо Ботев“ в Калофер.

Преди три години държавата отпусна целево 300 хиляди лева, за спешен ремонт на комплекса. Според доклада от финансовата инспекция община Карлово е изплатила 101 000 лева в повече на фирмата, извършила ремонта.

Местните жители твърдят, че две години след извършването на ремонта състоянието на мемориалния комплекс е трагично, а паметникът на Ботев тъне в тъмнина вечерно време. Те настояват за нов ремонт и наказания на виновните лица. Калоферци искат да бъдат ремонтирани и фонтаните, в които е светил трикольорът, както и да се обезопаси зоната. Апелират да се назначат хора, които да отговарят за поддържането на комплекса.

Бившият кмет на Калофер Румен Стоянов уточнява, че още след ремонта той е алармирал за некачествената работа на строителите и за лошото състояние на стълбите на комплекса, въпреки похарчените за реновиране средства. Сезирал е всички институции, политически сили, както и омбудсмана.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов обаче контрира, че от администрацията на Калофер носят вина. Кметът Стоянов бил задължен да сигнализира при забелязани нарушения, но това не е било направено нито по време на ремонта, нито 10 месеца след това. За реашение на казуса ще бъде изчакан окончателният доклад от проверката и ако има финансови претенции към фирмата изпълнител на ремонта, Кабаиванов ще извади изпълнителен иск и ще им го предяви. Средствата, които ще бъдат получени, ще бъдат преведени на кметство Калофер, за да продължи ремонтът и поддръжката на мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си