Финансират допълнително държавни музеи и галерии с близо 12 милиона лева

0

Кабинетът отпусна допълнителни 11,9 милиона лева за финансиране на държавните музеи и галерии. С тези средства ще се осигурят необходимите гаранции за стабилност на държавните културни институти, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Допълнителният трансфер е одобрен с постановление на правителството и е предназначен за държавните музеи и художествени галерии, както и за музеите и художествените галерии с регионален характер. Целта е да се обезпечат разходите на институциите в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива.

От общата сума 9,3 млн. лв. се отпускат по бюджетите на общини за финансиране на музеите и художествените галерии с регионален характер. Останалите 2,6 млн. лв. ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на културата за финансиране на държавните музеи и художествени галерии.

Средствата се предоставят във връзка с приетите в чл. 1, ал. 5, т. 10.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. разходи за финансова подкрепа на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер чрез увеличаване с до 50 на сто на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране. Включително за възнагражденията на персонала.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си