Навигатор Home » Инфраструктура » ФИНАЛНА ПРАВА Вижда се краят на водния цикъл във Враца

ФИНАЛНА ПРАВА Вижда се краят на водния цикъл във Враца 

17_Voden-cikal_Vraca_2

Поли ВАСИЛЕВА

Три от етапите на обновлението на водния цикъл на Враца са пред завършване, съобщи заместник-кметът по строителството Мария Попова. Приключена е работата по първия етап, довършва се вторият, пред финала си е и изграждането на пречиствателната станция за отпадни води. Остава четвъртият етап – изграждане на нов довеждащ водопровод от питейния язовир „Среченска бара” в планината над Берковица до града. Завършват отчуждителните процедури и през октомври общината чака разрешително за строеж от МРРБ. Избран е и изпълнител на проекта, който е готов веднага да започне работа. Дължината на този водопровод е 30 км.

Според зам.-кмета Мария Попова старите водопроводи са подменени на 94 процента, а канализацията – на 91 процента.

Обновлението на водния цикъл на Враца е най-големият воден проект у нас, финансиран от ЕС чрез програмата „Околна среда”. По тази причина изпълнението му се наблюдава и от ЕК.

Работата по него започна през 2009 г., а за подписването на договора в града под Околчица дойде лично премиерът Бойко Борисов. Изпълнението обаче се проточи, наложи се да бъде сменена фирмата, избрана за изпълнител на етап 2. Това стана след 2-годишно закъснение. Тъй като първият програмен период изтече, имаше реална опасност Враца да изгуби парите си по проекта. Тогава бе предприета крачка за ново фазиране, с което се навлезе и в новия програмен период. През него за проекта ще бъдат дадени 88 млн. лв.

Врачани започват да си отдъхват от дълго разкопаните улици и други неудобства, свързани със смяната на тръбите. Някои от тези улици, по които работата е завършена, са асфалтирани, допълни Мария Попова.

Добавете коментар