Тундра под стените на Кремъл, концертна зала, вградена в хълм, и плаващ мост са част от атракциите на „Зарядие”

Парк „Зарядие” в сърцето на Москва е една от най-новите и впечатляващи атракции на милионния град. Мегапроектът струва на московчани 13 млрд. рубли ($223,9 млн.) според официалните данни, а според неофициалните цената му е два пъти по-голяма. Затова пък паркът предлага на посетителите и гостите наистина чудеса.

21-PLAVA6-MOST

Мост без нито една подпора е един от фантастичните елементи на релакс зоната. Проектантите от американското архитектурно студио Diller Scofidio + Renft, които са проектирали „най-дългия зелен покрив в света” – High Line Park в Ню Йорк, са създали уникален мост за московския парк. Той се простира над пътя, по крайбрежната улица и р. Москва, и е построен без нито една подпора. Заради това е наречен „плаващия мост”. Седемдесетметровата конзолна структура на съоръжението позволява на посетителите да се насладят на най-хубавите гледки към Кремъл – Кримския мост и катедралата „Христос Спасител”. Въпреки че изглежда крехък, мостът е проектиран да издържа тежки натоварвания. На наблюдателната му платформа могат да се поберат между 3000 и 4000 души едновременно.

21-TUNDRA

Тундра под стените на Кремъл е другият феномен на „Зарядие“. Проектантите очевидно не са се задоволили само с една климатична зона и затова са пресъздали атмосферата на четири различни зони в рамките на един-единствен парк. На разнообразни места в „Зарядие” можете да намерите смесени гори, северен пейзаж, степи и мочурища. Всички те са в миниатюрна форма, разбира се, но са изпълнени възможно най-реалистично и с характерните за всяка зона микроклиматични условия. В северния пейзаж има хвойна и еленов мъх, в степта са посадени ароматни билки, а в гората растат брези. Системата дори имитира вятър и естествена светлина. Така че, ако сте тръгнали на „север”, най-добре си облечете топли дрехи – температурите там наистина са под нулата.

21-GLET4ER

Ако посетите парк „Зарядие“, ще се натъкнете на глетчер, който не се топи. В парка има и истинска арктическа подземна пещера. На място са докарани около 70 т вода, от които са направени 60 куб. м лед на пластове. Водата е разпръсната на различни слоеве, така че, когато замръзне първият слой, започва естествено охлаждане на следващия. Под „глетчера” работи охлаждаща система, която не му позволява да се топи. През деня температурата е не по-високо от -2°С, а вечер пада до под -5°С.

21-KONZERTNA-ZALA

Концертна зала, „вградена” в хълм, е следващата атракция на парка. Над земята се намира входната зона и объл покрив от стъкло и метални конструкции, а самата зала с орган и две помещения за филхармонични концерти е под земята. Ясухиса Тойота, чиито проекти включват Центъра за театрални изкуства „Ричард Б. Фишър” в Ню Йорк и концертната зала на Мариинския театър в Санкт Петербург, е проектирал акустиката. Освен симфонична музика в залата се провеждат джаз и поп концерти.

21-PARC-ZARIADIEДруга специфична особеност на „Зарядие“ е, че над земята в парка има предимно стъклени конструкции и ландшафтни инсталации, а самите съоръжения са разположени под земята. Сред тях има интерактивен медиен център с площ 7800 кв. м, 4D кино с извит екран и места, висящи във въздуха, различни ресторанти, хотел и паркинг.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си