12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Учени и преподаватели от УАСГ изготвят експертиза за безопасност на Аспаруховия мост

Агенция „Пътна инфраструктура“ възлага изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. Планира се тя да бъде извършена тази седмица от независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

АПИ предприема тази стъпка за успокоение на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението, след последните протести и опасенията, че то е опасно.

В края на миналата година експерти от Института по пътища и мостове към АПИ извършиха обследване и заключението от него е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно. Предприети са своевременни действия за ремонтиране на фугите.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около 7,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.

На всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.

Инвестираните средства в ремонта на пътните връзки от и за кв. „Аспарухово“ са над 480 хил. лв.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ