Ученици и студенти строят куполи и мостове от силикон и спагети във Варненския свободен университет

0

Международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“ се организира и провежда за седма поредна година тази събота от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Ръководител на изданието е екипът на доц. д-р Милена Кичекова, носител на награда „Варна“ за 2019 г.

В атрактивното състезание ще участват ученически и студентски отбори с различни творчески задачи. Учениците ще се състезават за най-добър сферичен купол, а студентите ще правят мостове. Материалите, с които ще работят двете групи, са спагети и силикон.

Международното състезание за креативни умения е създадено по инициатива на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Архитектурния факултет при ВСУ „Черноризец Храбър“. Целта му е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от страната, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и сродни университети от Украйна, Македония и др., както и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира тяхната креативност и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

Участие до момента са потвърдили 13 ученически отбора от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Пловдив, Бургас, София, Стара Загора, Велико Търново и Шумен. Студентските отбори са от специалности „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър” и от Харковския национален университет по градско стопанство „Бекетов”. Студентските екипи ще се състезават и за номинация на публиката „Най-атрактивен мост“.

Сред членовете на журито, които ще оценяват проектите са:

арх. Виктор Бузев – гл. архитект на Община Варна и председател на журито, инж. Светлана Николчева – зам.-председател на КИИП, инж. Снежана Милева – председател на РК на КИИП – Варна, инж. Пенко Стоянов – председател на КСБ – Варна, доц. д-р инж. Дария Михалева от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ и други.

В рамките на състезанието ще бъдат наградени фотожурналистите, участвали в конкурса за най-атрактивна фотография през миналата година. Вече са селектирани техни снимки и са включени в благотворителен календар за 2020 г. Средствата от продажбата му ще отидат за стипендия за обучение в специалностите на катедра „Строителство на сгради и съоръжения” на учениците от отбора – победител в състезанието.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си