Навигатор Home » На фокус » Участниците в SAW 2013 пътуват от плиоцена през античността до наши дни

Участниците в SAW 2013 пътуват от плиоцена през античността до наши дни 

Участниците в SAW 2013 пътуват от плиоцена през античността до наши дни

В основната програма на ежегодния международен фестивал за архитектура Sofia Architrcture Week 2013 ще се проведат четири разходки с организиран транспорт и напълно безплатен достъп за гостите на проявата. Шестото издание тази година ще се проведе за пръв път в Пловдив от 22 ноември до 1 декември.

Целта на воаяжите е да се презентират избрани обекти като Малката базилика, възстановеното от архитектите кино „Космос“ и Братската могила в Пловдив, както и музея в Дорково, които има какво да кажат с архитектурната си стойност и с историята, която съдържат.

Три от разходките са в партньорство с Фондация Open Arts Foundation и Studio 8 1/2, в рамките проект „Алтернативна карта на Пловдив“.

Първата разходка е на 23 ноември от 11 до 12 ч. до малката базилика в Пловдив. Това е чисто нова сграда в центъра, в която по най-съвременен начин са консервирани забележителни римски мозайки. Разходката ще водят арх. Красимир Тодоров и Николай Трайков, мениджър „Проектиране и строителство“ във фондация „Америка за България“ и основен партньор по проекта.

На същата дата, но от 14 до 15 часа, е архитектурната разходка до кино „Космос“ в Пловдив (бившето кино „Комсомол“). Това е емблематична сграда от соца, завършена през 1964 година. По време на визитата арх. Любомир Шинков, автор на проекта, и екип „Кино „Космос“, ще разкажат за историята и архитектурата на сградата и за проект „Да вдъхнем нов живот на кино Космос“.

На 1-ви декември е третата разходка в рамките на проекта „Архитектурна карта Пловдив“ – до Братската могила. Това е един от най-добрите мемориални монументи на българската социалистическа архитектура. Мемориалният комплекс ще може да бъде разгледан отвътре, което се случва рядко. Обектът се намира в източната част на парк „Отдих и култура“ в квартал „Смирненски“, Пловдив. Презентацията ще води фотографът Никола Михов.

Едно от събитията в архитектурата в България за 2013 г. е откриването на новия Плиоценски парк в Дорково. Освен с лекция на архитекта Ясен Йорданов за проекта, ще бъде организирана и архитектурна разходка до сградата на музея на 30 ноември от 15 часа, осигурен е безплатен транспорт от Пловдив.

Семплата куполообразна постройка на музея в Дорково може съвсем спокойно да стои до някой норвежки фиорд, но я откриваме между Велинград и язовир „Батак“. Посетителите на музея се „разхождат“ край истински мастодонт, заобиколени от плиоценска гора.

Добавете коментар