Успешният дизайнер трябва да бъде и психолог

0
Десислава Панкова e на 27 години. Средното си образование завършва през 2009 г. в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Благоевград, профил „Изобразително изкуство“. Дипломира се в Лесотехническия университет, специалност „Инженерен дизайн - интериор и дизайн за мебели”, и веднага започва работа в успешна фирма в София. И до момента има множество реализирани проекти.

Десислава Панкова, интериорен дизайнер:

Той трябва да почувства желанията на клиента и да успее да ги вложи в цвят, форми и практичност

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Работя като интериорен и мебелен дизайнер от 3 години. Започнах веднага след като се дипломирах в Лесотехническия университет. С постепенното натрупване на опит стигнах до извода (личен, разбира се), че успешният дизайнер трябва да притежава нужните технически познания, желание за постоянно усъвършенстване, упоритост, и не на последно място – да бъде и психолог. Защото психологът преди всичко е човекът, който трябва да почувства предпочитанията и целите на клиента и да успее да ги вложи в цвят, форми и практичност, за да превърне едно „просто помещение” в така желания от всеки уютен дом.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Естеството на работа на интериорния и мебелния дизайнер е такова, че във всеки един етап от изготвянето до реализирането на даден проект може да възникне трудност. Въпреки че съм все още млад проектант-дизайнер, проблемите, с които съм се сблъсквала и ми се е налагало да разрешавам, са били свързани най-често с некачествени ремонти или строителство. Неправилно разположени изводи в сградата и невъзможността за изместването им правят проектирането доста по-сложно. Трябва освен с желанията на клиента, да се съобразиш и с ограниченото пространство, така че, от една страна, да е практично проектирано, от друга – да е съобразено с нуждите на клиента.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих участвала във всяка кауза, в която мога да бъда полезна по някакъв начин, но особено важни за мен са инициативите, свързани с опазване на природата и градската среда. Когато живееш на чисто, красиво и приветливо място, се възпитаваш на принципите да пазиш и градиш това, което имаш.

Ето защо смятам, че е от особено значение да има повече инициативи, свързани с реставриране на паметници на културата, почистване и облагородяване на зелените площи, поддържане на заслони и хижи в добро състояние. Какъв е смисълът домът ти да е обзаведен перфектно, когато от прозореца си виждаш мръсотия!?

7-4 7-5 7-6 7-1 7-2 7-3

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си