Навигатор Home » На фокус » Урбанисти търсят места за още ситита с небостъргачи в София

Урбанисти търсят места за още ситита с небостъргачи в София 

Около метростанцията на бул. „Цариградско шосе” естествено се образува сити с високи сгради

Едното от тях ще е до Централната гара на столицата

Катя КОСТОВА

Ще се търсят подходящи още 2-3 места в столицата, които да се обособят като ситита с високи сгради. Това стана ясно по време на „Обществен форум за Зелена столица“ във Френския културен институт.

„Около метростанцията на бул. „Цариградско шосе” естествено се образува едно сити. Там има 5 проекта за високи сгради. За две от тях разрешението съм дал аз. Би могло да се намери място за небостъргачи и в западното направление”, каза главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Той обясни още, че заедно с френския урбанист Ерик Жан-Баптист са разгледали зоната около Централна гара София и Централната автогара. Според Здравков това е един интермодален хъб, който е изоставен във времето, но има огромен потенциал за развитие. По думите му, районът се намира на 10-15 минути пеша от историческия център на града и има връзка с 4 вида транспорт (влак, трамвай, метро и автобуси). „Потенциалът на тази зона предстои да бъде разработен и с малко градоустройствени намеси може и там да се намери място за развитие на високи сгради”, категоричен е главният архитект на София.

Той смята още, че е необходим внимателен анализ за мястото на високите сгради в София, да се прецизират зоните с техническа инфраструктура и осигурен транспортен достъп и да се създаде регламентация, която да посочи точните места. „Трябва да се намери разумният баланс, да се създадат механизми за развитие на високите сгради”, каза още Здравко Здравков и добави, че има 4 инвестиционни намерения за създаване на високи сгради на Лозенския хълм.

12-13--Sf---sitita---2

Втората зона, където е възможно да има повече небостъргачи, е около Централната автогара и гарата

Според Ерик Жан-Баптист не трябва да сме догматици спрямо високите сгради. „Виждането за тях не е субективно. Нещата могат да бъдат напълно обективни, като се направят визуализации как ще изглежда бъдещата сграда, погледната от различни места. Разбирам, че високите сгради са израз на силата, на развитието на една фирма, но те трябва да бъдат на подходящи места. Смущава ме възможността високи сгради да бъдат построени близо до Витоша и да пречат на възприятието. Планината е важен елемент от пейзажа на София и трябва да се изследва как тези сгради ще се впишат в него”, смята френският урбанист. Той добави, че правилата за строителство във френската столица са изключително ясни, има конкретни разпоредби за височината и формата на сградата. За всяка улица дори е указано какви да бъдат ъглите на постройките. Всичко това се прави, за да се съхрани старинният градски пейзаж на Париж.

„Най-важното нещо, което гледат в градоустройствените отдели във Франция, са именно визуализациите как сградата се вписва в контекста или т. нар. ландшафтно изследване”, каза арх. Стефан Добрев. Според него подходящи места за небостъргачи в София са северната и западната част на града, а всичко, което е в подножието на Витоша, е „много дискусионно”.

Изпълнителният директор на френското архитектурното бюро Willmote&Associes Борина Андию смята, че високите сгради имат своето място там, където има достъп до обществен транспорт. По думите й, те могат да бъдат много полезни, защото намаляват хоризонталното натоварване на територията, развивайки се във вертикала, но всяка подобна сграда трябва да има значение, а не да се прави просто ей така. Тя даде за пример с проектирането на руска катедрала в Париж, където студиото е било длъжно да направи 24 визуализации как сградата ще изглежда от определени места в града през лятото и през зимата. Така че много е важно как новите, мащабни сгради ще се отразят на общото виждане на града, заяви арх. Андию.

Арх. Здравко Здравков:

Реституираните имоти – бомби със закъснител

Реституираните имоти са една бомба, която тиктака във всички райони на София, заяви при представянето на отчета си за свършеното за годината, откакто е на поста, главният архитект на София Здравко Здравков.

Според него около кв. „Младост” се вдигна най-много шум, но проблеми има и в немалко други комплекси – „Левски“, „Мусагеница“, „Дружба“, „Обеля“. „Тези комплекси са изградени през 70-те и 80-те години на миналия век. Сега трябва да намерим баланс между частната собственост на реституираните имоти и собствениците, които живеят в жилищните блокове, защото, по думите му, не цялата реституция в комплексите е извършена с измами или престъпни сделки”, каза Здравков.

12-13--Sf---KARE-1

Върнатите в реални граници имоти продължават да създават проблеми на градоустройството на София

„Законодателят беше предвидил механизми за възстановяване на земя в комплексите. Тази реституция беше проведена, но желанието ни и на ръководството на общината, в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, е в крайна сметка да има приключване на този процес на възстановяване на земеделска земя. Проблемът трябва да бъде решен със законодателни мерки“, допълни той. Според него възстановяването на бившите ниви в реални граници е създало проблем, защото не е била отчетена тяхната придадена стойност – една бивша нива, която е била с характеристика на земеделска земя, се връща в урбанизирана територия, където има изградени инфраструктура, довеждащи връзки, градски транспорт.

„За тези, които попадат в терени за озеленяване, трябва да проведем процедури по отчуждаване. Считам, че мораториумът като мярка е едно отлагане на проблемите във времето“, посочи Здравков. Според него той е заравяне на проблема в пясъка и отлагане на решаването му за следващите 2-3 години. „Мнението ми е, че трябва да си решаваме проблемите, за да може да се излиза от ситуацията с решение, а не със слагане всичко на трупчета“, смята главният архитект на София.

Общината обяви процедура за 120 нови газови автобуса

Столична община обяви процедура за закупуване на нови 120 газови автобуса, които догодина да се включат по линиите на градския транспорт, а до края на 2017 г. се очакват 60 газови автобуса по линия на сключения договор с частен оператор. Програмата на общината предвижда в рамките на 4 години до голяма степен да се обновят автобусите, като целта е и намаляване на вредните емисии в града.

12-13--Sf---KARE-2

До края на годината ще бъдат доставени 60 автобуса на метан

Според статистиката София е един от градовете в Европа с най-много автомобили на глава от населението. В същото време оскъдното пространство не разрешава развитието на градските магистрали. Главният архитект на общината Здравко Здравков даде за пример ремонта на бул. „Черни връх”, който просто е разтоварил „Симеоновско шосе”, но не е решил проблемите. По думите му, визията за развитие на София към 2050 г. трябва да отговори на въпроса на кое трябва да дадем приоритет – на автомобилите, на велосипедното или на пешеходното придвижване.

Главният архитект припомни и малкия дял на пешеходното придвижване в столицата. „Вече има електровелосипеди, които промениха начина на придвижване“, каза той и поясни, че с велосипед може да се обхване една значителна част от територията на столицата. Според него трябва да се намери начин за промяна в мобилността с предоставяне на услуги, като фактор, цена и време за придвижване, за хората, които ползват личните си автомобили, така че те да могат да слязат от тях.

ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС

Разкопават „Графа”, сменят асфалта на бул. „България”

За председателството на България на Съвета на Европа, което ще бъде през първата половина на 2018 г., започва реконструкция на канализацията на ул. „Граф Игнатиев”. Това ще е първият етап от превръщането на емблематичната столична улица в пешеходна зона.

12-13--Sf---KARE-3

Първият етап на превръщането на „Графа” в пешеходна зона ще включва реконструкция на ВиК инфраструктурата на улицата

Друг важен проект, свързан с председателството, ще е подмяната на асфалтовата настилка по бул. „България”. По този повод столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че общината ще поиска помощ за финансирането на ремонта от държавата, защото в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи.

По отношение на това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка след реконструкцията на бул. „Дондуков”, която вече започна, столичният кмет каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата.

Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация. Започва и поетапно пускане на стесненията на булеварди в центъра, които бяха направени около изграждането на метрото.

Отговор на Урбанисти търсят места за още ситита с небостъргачи в София

  1. Pingback: blog comment spam blocker

Добавете коментар