Цилиндричните съоръжения могат да издържат на 2 метра покачване на морското равнище

21-2Климатичните промени и природните бедствия, които заемат доминиращо място в класацията на най-вероятните опасности, застрашаващи човечеството, стават все по-голямо предизвикателство и за архитектите, и инженерите по света. Интересно решение за защита на мегаполиси от стихии предлага американската архитектурна компания DFA. Тя представи свой проект за 19 цилиндрични жилищни кули, които могат да издържат на 2 метра покачване на морското равнище. Те са предназначени за парцел в Манхатън, където в момента има парк с площ от над 60 хил. кв. м, с плаж и футболно игрище. Кулите са базирани на решетъчни фасади с много растителност и са проектирани да отговорят на липсата на достъпни жилища в града, които да са устойчиви на наводнения.21-521-7

Сградите ще включват жилищни части, развлекателни и търговски площи, предвидени са и зони за отдих, както и пространства за провеждане на културно-обществени събития. Очаква се кулите да функционират като плаващи острови в случай на наводнение. Най-ниските апартаменти ще са разположени на 1,50 метра над очакваните нива на водата при силна буря. Издигната пътека ще преминава по протежението на основата и ще свързва поредица от обществени павилиони.

21-6

21-3Според прогнозите на учените след 2050 г. нивото на океаните ще се покачи със 76 см. Отчитайки тази заплаха, архитектите от DFA са разработили алгоритъм за изчисление на теглото на зданията, така че носещият винтов фундамент да остава винаги устойчив без риск от разрушения. Кулите ще бъдат достъпни за хората по всяко време – без значение дали се е повишило, или не нивото на водата в океана, а специалните асансьори ще могат да се използват дори и след наводнение. За тази цел ще служат обширни тераси, повдигнати над земята, които ще бъдат оборудвани по периметъра на целия квартал. Архитектите са проектирали комплекса като отговор на строителните тенденции в Ню Йорк. Те го описват като дългосрочно решение, което ще „предпази града от бързите промени в околната среда и ще защити бъдещите поколения хора. Проектът все още не е одобрен от градските власти, но авторите разчитат, че ще имат възможността да го реализират съвсем скоро.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си