Уникалната атмосфера на Q Caffe провокира посетителите към размисли за смисъла на битието

0
"Всичко, което си представите, може да бъде реалност"

Заведението в румънския град Клуж Напока е сюрреалистично като обзавеждане, декорация и осветление

Човекът и неговите желания, амбиции, опити, грешки, провали, победи, различните роли, маските и откровенията… Всички тези житейски трансформации, през които минаваме, са вдъхновили артистите от дизайнерско студио 6th Sense Interiors да създадат едно място, което набира световна популярност и фенове.

20-1 20-9

Уникалното Q Caffe се намира в румънския град Клуж Напока. То е сюрреалистично като обзавеждане, декорация и осветление и според създателите си е своеобразна илюстрация на човека и неговите стремежи в едно строго подредено и ограничаващо въображението общество.

20-2

Фокус на първото помещение от Q Caffe e Икарус – митологичен герой, чиито крила изгарят, защото полита твърде близко до слънцето. Той символизира стремежа на човек към свобода. Над него се намира какафонията на ежедневния живот, изразена чрез множество ръце и езици.

20-7 20-4

Преминаването към второто помещение е маркирано от стенна скулптура на човешка верига, която според дизайнерите символизира липсата на индивидуалност в живота. Човек губи своята идентичност в стремежа си да се впише в обществото и в социалната среда. Алтернативата и надеждата да запазим своя вътрешен неповторим свят пък са изразени чрез скулптурна композиция на балон с горещ въздух, който в същността си е едно трансцедентно транспортно средство, което води своите пътници към един по-добър, освободен от социалните ограничения свят.

20-10

Третото помещение на Q Caffe разказва за човека и неговите трансформации. Най-важният елемент в него е стената-куфар, чиито сцени символизират нематериалния ни багаж. Четири човешки архетипа са представени чрез 4-те манекена в тази стая – на човека-машина, човека без скрупули, хаотичния човек и молещия се човек.

Съзнателно или не, всеки от тях сам е избрал съдбата си, защитавайки това, в което вярва и прави. Всички обаче имат обща цел. Те търсят начин да избягат от смазващото ги ежедневие и да открият по-висш смисъл на живота си.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си