22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Укрепват мозайките на паметника „Бузлуджа“

Започна укрепването на мозайките на паметника „Бузлуджа“. В реставрацията участва екип от 18 експерти от 4 държави – Гърция, Германия, Швейцария и България. Реставрационните дейности са грантово финансирани със сума от 60 хил. долара от американската Фондация „Гети“. Ръководител на проекта е ИКОМОС, Германия, а координатор – Фондация „Проект Бузлуджа“.

До момента е проучена площ от 1000 кв. м. на художествените мозаечни творби, в които са вложени над 2 милиона камъчета. Изготвен е план за стабилизиране на запазените фрагменти от мозайките от вътрешния и външния кръг, по който ще работят специалистите. Почистени са строителните отпадъци. В над 150 касетки са събрани изронените от мозайките камъчета.

Очаква се укрепителните дейности да приключат до края на септември. До началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ