20 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Улесняват правилата за проектиране на нови сгради с близко до нулево енергийно потребление

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради облекчава прилагането на изискването от 1 януари 2024 г. новите сгради да се проектират с близко до нулево потребление на енергия, която да бъде произведена в значителна степен от възобновяеми източници. Предлага се алтернативен подход при проектирането на сгради в градовете с централизирано топло- и газоснабдяване, при условие, че се присъединяват към топлоелектрически централи с високоефективно производство на енергия. Така вместо дадена сграда да разчита изцяло на индивидуално техническо решение за отопление и охлаждане на база възобновяеми източници, се допуска проектирането и изграждането на обща сградна инсталация, която да се възползва от приноса на топлопреносната система в населеното място чрез присъединяване към местна ефективна районна отоплителна и охладителна система – с ползване на поне 50% възобновяема енергия, 50% отпадна топлина, 75% топлинна енергия от комбинирано производство на енергия или 50% от съчетание на такава енергия и топлина.

До края на 2027 г. при новите сгради, проектирани да разчитат на високоефективни ТЕЦ-ове, енергията от възобновяеми източници за собствено потребление, генерирана на място или в близост до сградата, трябва да има дял поне 15% от доставената (потребна) енергия за отопление, охлаждане, вентилация, гореща вода за битови нужди и осветление в сградата. По този начин, като се разчита на приноса на ефективността на топлоелектрическите централи, се предвижда през следващите четири години техническото изискване за дял на енергията от ВЕИ в новите сгради, присъединени към такива централи, да се намали алтернативно от 55% на 15 %.

Предложената промяна в наредбата е насочена към справедлив преходен период до 31.12.2027 г. за централните топлоснабдителни системи, при който да продължат да предоставят услуга от обществен интерес съгласно европейските и националните изисквания за ефективни районни отоплителни и охладителни системи, както и за поетапното въвеждане в този вид системи на заместващи генериращи мощности от възобновяема енергия. В резултат на промените ще бъдат избегнати трусове на цените в жилищния сектор, породени от задължения за прилагане на конкретни технологии при изграждането на сградите, а възложителите ще имат избор без да бъдат ограничавани в прилагането на технологии.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации и на интернет страницата на МРРБ.

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ