17 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Удължава се срокът за разплащане между фирмите

Междуфирмената задлъжнялост и срокът за разплащане на бизнеса ще се удължи през 2020 година до 66 дни до края на годината. Прогнозите са, че ще се стигне и до 68 дни през 2021 година.

Причина за това е COVID-19 икономическата криза, която ще накара компаниите да изберат стратегия за по-дълги периоди на разплащане, като вариант да защитят бизнеса си. Това показват данните от проучване на Euler Hermes.

Средно по 60 дни или два пълни календарни месеца са чакали българските фирми, за да получат плащанията си след реализиране на сделка през 2019 година. Така срокът на разплащанията у нас се е съкратил с 3 дни спрямо 2018 година, сочат данните от проучването на междуфирмените финансови отношения.

Секторите със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средните 60 дни за страната са:

  •  Строителство с 83 дни.
  •  Луксозни стоки и услуги със 78 дни.

Най-малко време отнема да получат парите си фирмите, работещи в сферата на бизнес услугите, показва статистиката.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ