Планови ремонти по трасето Пловдив - Стара Загора

Над 300 км от републиканската мрежа изцяло ще бъдат поправени с пари от Брюксел, инвестират се средства и от държавния бюджет

По традиция и това лято пътуванията по основните пътни артерии в страната ще бъдат съпроводени от ограничения, отбивки, задръствания и тапи. Причина са експресните ремонти, които са започнати и които не могат да бъдат отлагани повече. Най-проблемните трасета от черната статистика с най-много дупки и с най-много инциденти са с приоритет. В списъка на предно място са пътят Пловдив – Асеновград, участъкът между Варна и Добрич, Габрово и Севлиево, както и проходът „Петрохан”. Стеснения в момента има и по двете магистрали – „Хемус” и „Тракия”, заради извършващи се планови ремонти.

В района на Пловдив се преправят две от платната, като предварителните обещания са този ремонт да приключи най-късно в края на месец юни.

По пътя между Пловдив и Асеновград задръстванията също са ежедневие, както и пътните инциденти. Броят им не намалява, въпреки маркировката, че се работи по разширение на пътя, и по тази причина движението се извършва само в една лента.

Тапи се очакват през цялото лято по АМ „Хемус” около 9-ия километър, както и в района на Коренишки дол и тунела „Витиня”.

Виадуктите на магистралата не са ремонтирани от 35 години, признават строителите. Основният проблем е, че магистралата няма отводнение и солта, която се хвърля през зимата по платното, се стича по виадуктите и разяжда бетона. Затова всяко лято състоянието на съоръженията е все по-плачевно.

В ход са тръжните процедури за избор на изпълнители за проектиране, строителство и за надзор на участъка от магистрала „Струма” през Кресна.

АПИ: Магистрала „Хемус” има най-голяма необходимост от кърпежи

4-5-REMONTI-API-remont-am
Тапите по АМ „Хемус“ късат нервите на шофьорите в летните жеги

Магистрала „Хемус”, която е изградена преди повече от 35 години, е може би пътят, който има най-голяма необходимост от ремонтни дейности предвид това, че последните 30-35 години по това трасе не е правено почти нищо. Това коментира Светослав Глосов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Той уточни, че говори главно за съоръженията по аутобана – тунели и мостови съоръжения.

„Зимата е невъзможно да се работи по тези виадукти, те са в тежко състояние, някои от елементите на съоръженията са в предаварийна ситуция, затова и толкова спешно се наложи тяхното отремонтиране“, каза още той.

На АМ „Хемус“ се ремонтират два участъка – около тунел „Витиня“ и в направлението Шумен – Варна. Отсечката между София и Ботевград не е обновявана над 35 години и в момента основно се ремонтира съоръжението преди тунел „Витиня“ и тръбата на тунела в посока София. През миналата година е ремонтирана тръбата за Варна и сега трафикът преминава през нея двупосочно. В тръбата за София през м. г. е подменено осветлението. Тази година ще се надградят всички системи за безопасност, свързани с вентилация, пожарогасене, опасни разливи и др.

На виадукта „Коренишки дол“ при 36-и км на автомагистралата се работи по стълбовете на съоръжението, които се нуждаят от спешен авариен ремонт, уточняват от АПИ. По платното в момента не се извършват ремонтни дейности, тъй като строителите работят под съоръжението и е изключително опасно да се правят каквито и да било дейности по други участъци около съоръжението.

Напредва и изграждането на участъка от магистрала „Хемус” между Ябланица и пътен възел „Боаза”. Досега са изпълнени над една пета от строителните работи. Очаква се до края на септември 2019 г. отсечката да бъде завършена, каза Глосов.

През август тази година започва и строителството на още една отсечката от „Хемус” – между пътен възел „Белокопитово” и село Буховци.

Инж. Глосов от АПИ уточнява, че върви по план изграждането на другите две отсечки от магистрала „Струма” – от Кресна до Сандански и между Благоевград и Крупник, и обеща участъкът от Кресна до Сандански да бъде пуснат предсрочно през октомври т.г.

Очаква се археолозите, които обследват трасето на магистрала „Струма” в района около село Покровник, да приключат работата си до 20 юли. „Най-вероятно по това, което в момента се коментира от тяхна страна, ако има ценни артефакти, те да бъдат изнесени настрани и магистралата да продължи“, добави Глосов.

Изкопни работи затрудняват движението през граничен пункт Кулата – Промахон

Около месец ще бъде затруднено преминаването през граничния контролнопропускателен пункт (ГКПП) Кулата – Промахон поради ремонтни дейности, съобщи пресцентърът на МВР. От гръцката страна е затворено крайното дясно трасе на изхода от България за полагане на циментова настилка. Проверките на гранични екипи се извършват на 4 работни места, но поради изкопни работи в района на граничния мост движението е изключително затруднено, се казва в съобщението. За временна организация са поставени пътни знаци и конуси. По данни на гръцката полиция ремонтът ще продължи около 30 дни. От Гранична полиция съветват през този период да се използват и другите гранични пунктове с южната ни съседка, като уточняват, че там трафикът е нормален.

4-5--GKPP.1

Напредват дейностите и по друг проект с Гърция – строителството на нова част от пътя Средногорци – Рудозем. Вече са отворени офертите на участниците в обществената поръчка за строителен надзор при изграждането на обходния път Рудозем – път II-86 Средногорци – Рудозем и обходен път на Рудозем от км 132+920 до км 135+530. Индикативната стойност на поръчката е 168 384 лв. без ДДС. Проектът ще се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020 г. и националния бюджет. Обществената поръчка е в 2 обособени позиции. В обособена позиция №1 е извършването на консултантски услуги във връзка със строителството по проект Път II 86 Средногорци – Рудозем и обходен път на Рудозем от км 132+920 до км 134+280 и от км 134+480 до км 135+530, област Смолян. В обособена позиция №2 е изработването на Комплексен доклад за оценка на съответствието с основните изисквания към строежите, извършване на технически контрол по част „Конструктивна“ и упражняване на консултантска услуга (строителен надзор) при изпълнението на проект „Изработване на технически проект и строителство (инженеринг) на виадукт при км 134+380 на път II 86 Средногорци – Рудозем, област Смолян“.

Тръжната процедура за избор на изпълнител на строителните работи на обходния път на Рудозем, който е 2,61 км, и за изработването на технически проект и инженеринг на виадукт при км 134+380 на път II-86 стартира на 30 януари т. г. Съоръжението ще е с дължина 200 м. Индикативната стойност на поръчката за строителство е 6 383 020 лв. Началото на обходния път на Рудозем е при км 132+920 – в близост до бензиностанцията. Преминава по съществуващия мост над р. Арда при км 133+052 и продължава по паважна улица до км 134+120. След това трасето продължава по нов терен по десния бряг на р. Чепинска, пресича реката и се включва в съществуващия път II-86 при км 134+700. Отсечката завършва при км 135+530, където започва участъкът от път II-86, реконструиран в периода 2005-2008 г. Обходният път ще бъде с две ленти за движение и тротоари.

Заради срутище

Аварийно укрепват ската на шосето за Рилския манастир

4-5-PUT-Rilski-2

Николай АНТОНОВ

Предприемат се аварийни дейности за укрепване на ската при 27-и км на път III-107 Пастра – Рилски манастир. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Причина за срутването на скалната маса на 13 юни бяха дъждовете, които паднаха в района, както и започналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и обилните валежи през март и април т. г. Те доведоха до значително преовлажняване на терени с голям наклон в близост до пътя, допълниха от агенцията.

4-5-PUT-Rilski-3

Геолози са извършили оглед на участъка и е изготвено геотехническо становище. В него са препоръчани дейности за стабилизиране на участъците. Те предвиждат в краткосрочен план да бъдат предприети аварийни работи за възстановяване на движението по целия габарит на пътното платно, премахване на скални блокове и дървета от откосите, временно обмрежване на откосите и разчистване на пътното платно.

Пътуването по третокласния път е безопасно. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта – до 40 км/ч, тъй като в участък с дължина 250 метра движението се извършва в една лента.

ПАРАДОКС

Села се надпреварват за стария асфалт от АМ „Тракия“

Кметовете от селата на община Раковски се надпреварват кой да вземе непотребната вече пътна настилка от автомагистрала „Тракия“, за да ремонтират разбитите улици в малките населени места.

В момента се преасфалтира северното платно на аутобана край Пловдив. Някои от жителите дори си плащат директно на камионите и запълват сами дупките пред домовете си. Още преди да започне ремонтът на магистралата, строителните фирми питали кметовете дали може да складират стария асфалт на тяхна територия. Няколко села се съгласили, но в замяна поискали да го ползват за запълване на дупки.

Вместо старият асфалт да се изхвърля на сметището, парчетата изтъркана настилка се товарят на камионите и се изсипват на депо в близкото село Белозем. Струпаните там хиляди тонове фракция трябва да отидат за настилка на разбитите участъци.

4-5_Asfalt-2
В момента се извършва преасфалтиране на северното платно на аутобана край Пловдив

80% от улиците в селата са в окаяно състояние. По-голямото количество от асфалта ще бъде за селата Белозем и Чалъкови. Община Раковски има едно от първите в България създадени общински предприятия, които имат съответните категории за строителство на улици. Ние ще го направим с наши сили, тоест няма да ангажираме външен ресурс, коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров. Той изрази надежда този асфалт да стигне за около 20 км и смята, че ще издържи с години. „Винаги е имало разбирателство между кметовете. Тази година ще има поне две улици с нов асфалт. Имаме бюджет от около 100 000 лева за нови шосета. Засега това можем, това правим, което също е нещо”, заяви от своя страна кметът на село Белозем Иван Тачев. Междувременно ремонтът на АМ „Тракия” е към своя край, но повече асфалт за други села няма да има.

Поради липса на средства и в селата на община Силистра дупките по улиците се запълват с асфалт втора употреба. Материалът е отпадък от основния ремонт на главния път Силистра – Русе. Оказва се, че общината няма пари и за полагането на асфалта и се налага хората в селата да се справят сами. Години след полагането на канализация за отпадни води улиците в село Сребърна все още не са асфалтирани. Огромни дупки и бурени пречат на нормалното движение. Вместо пари за нови улици обаче, от общината осигурили само 200 тона асфалт втора употреба. „Средства няма и решихме с общи усилия да положим този асфалт и да направим пътят да бъде проходим”, казва кметът на село Сребърна Георги Иванов.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си