Навигатор Home » Архитектура » Търси ли се становище на архитекти при изготвяне на туристически карти с културни обекти?

Търси ли се становище на архитекти при изготвяне на туристически карти с културни обекти? 

8-9-2

Арх. Ваня Гергова, РК на КАБ – София-област:

Експертна подкрепа трябва да идва поне от три места

8-9_VaniaЛично мен не са ме търсили за консултации, но мнението на специалисти в подобни случаи е задължително. И то не бива да бъде обвързано с никакви предразсъдъци или пък повлияно от други мнения на хора със закостенели разбирания. Експертна подкрепа трябва да се търси поне от три места, защото дори професионалистите мислят по различен начин. А идеята е така да се съчетаят нещата, че от една страна да се запази културно-историческият паметник и в същото време той да носи модерния дух и да има съвременно звучене. Абсолютно против съм да се събарят и унищожават старинни сгради, но не ми харесва и факта, че не се полагат никакви грижи за тях. Например на собствениците, които искат по някакъв начин да си реставрират къщите или да променят нещо по тях, не им се дава тази възможност, защото процедурите са ужасно тромави. За една смяна на дограмата трябва да чакат около 6 месеца за разрешение, което е абсурдно. Бюрокрацията е голяма. Може би има нужда от законови промени, с които да се урегулира какво може и какво не може да се прави и кой отговаря за тези дейности.

В центъра на София, а и не само, има толкова красиви сгради, които могат да бъдат показани и да привличат стотици туристи, но в момента една част от тях са изоставени и се рушат, а други се използват с користните цели за превръщането им в търговски обекти.

Арх. Невена Вълчева, РК на КАБ – Варна:

Маршрутите са различни, всеки ги избира споредв интересите си

Зная, че преди време колеги от Варна участваха в дигитализацията на обекти паметници на културата от туристическата карта на града. Не съм сигурна дали в момента някой работи в тази посока.

8-9-1Когато говорим за туристически маршрути, най-полезни като консултанти могат да бъдат колегите, които са в регистъра по Закона за културното наследство и имат съответната квалификация. Но наблюденията ми са, че обикновено се търсят други хора. Има неспециалисти, които са, колкото и парадоксално да звучи, доста по-запознати. Като автора на няколко книги за стара Варна – Луков. Много хора си мислят, че той е архитект, а всъщност не е така. Или изследователят на града Християн Облаков, който по образование е юрист, но познанията му са респектиращи.

Туристическите маршрути могат да бъдат различни. Зависи какви са интересите на съответния човек – дали търси културните забележителности или е дошъл просто на почивка – да се разходи в гръцкия квартал или в Морската градина, която е истинско постижение в ландшафтната архитектура. Много важно е да бъде показано, че нещо съществува, че е интересно и си заслужава да се види. Чужденците посещават предимно музеите, искат да видят най-старото злато в света. Но дори малка част от варненци знаят, че в града има музей по история на медицината. А това е добра посока, за съжаление почти непозната.

Има обекти, които представляват постоянен интерес, но и такива като проекта „Ре-анимирай площада”, който това лято реализираме с няколко колеги. Идеята е чрез една временна намеса да трансформираме площад „Мусала” в градска сцена, предоставяща възможности за арт прояви и творчески срещи. Да се надяваме, че това в момента е част от маршрута както на колеги, така и на любопитни.В тази посока архитектите също можем да бъдем полезни на града си.

Арх. Филиз Османова, РК на КАБ – София –град:

Познанието добива друга стойност, когато се обясни професионално

8-9-FilizПо-скоро не се търси мнението на колегията при изготвяне на туристическите маршрути. Поне аз нямам информация да са търсени архитекти за такова съдействие при изготвянате на карти с културните забележителности, макар да съм живяла иработила в Русе, Варна, а сега в София. А наистина архитектурните забележителности са част от културата, историята на един град и те трябва да се покажат. Да се обясни за тези сгради професионално, да се свържат стиловете, епохите, събитията, свързани с тях.
Контактувам с доста колеги от чужбина, които често посещават България. Особено тези, които са професионално ориентирани, обичат да гледат малките уличките, кварталите с атмосфера от малко по-стар период. За тях не са важни лъскавите части на града. Една от приятелките ми – французойка, поектант, обича да се разхожда в района около Женския пазар, например.

Наблюденията ми са, че това търсят чужденците навсякъде. В центъра на Русе също ги привличат малките улички, където има тук-там са запазени къщички с дворчета. Животът тук е по-различен, тече в смесица от отминалото и настоящо време. Но когато се допълни от професионалното обяснение на архитект, познанието добива друга стойност.

Представиха книгата „Къщите говорят” в рамките на фестивала „Пловдив чете“

8-9-KU6TI-1 Преводачът, журналист и изследовател Мариана Екимова – Мелнишка и фотографът Александър Геров, правнук на Найден Геров, представиха в Пловдив общата си книга „Къщите говорят”. В нея те разказват съдбата на близо 300 знакови български сгради. Авторите пътуват из страната в издирване и проучване на историята на красиви къщи, проектирани от големите архитекти до 40-те години на миналото столетие.

8-9-KU6TI-2Страниците са запечатали както уникални фотографии на архитектурните шедьоври, така и моменти от личните съдби на техните създатели и обитатели. Книгата е ценно изследване на редица знакови пловдивски постройки, някои от които вече разрушени или силно поразени от времето. Авторският дует вече работи по втора част на труда си, която се надяват да завършат до края на годината.

 

Завършват идейния проект за цялостната реконструкция на софийския зоопарк

8-9-ZOO-1

Снимка: FlyPhil BG 

На финалната фаза на съгласуване е мащабният идеен проект за цялостна реконструкция на зоопарка в София, информират от Столична община. В него се отразяват и коментарите на консултантите от Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Една от идеите на експертите е животните да не се показват по видове, а на географски принцип – като се обособят зони „Африка“, „Азия“, „Северна Америка“, „Южна Америка”, „Български хищници и фауна”.

8-9--ZOO-2

Снимка: Гео Калев  

Паралелно с работата по проекта се ремонтират и алеи, поставя се ново осветление и се озеленява. Предвидено е и разширяване на паркинга на зоопарка, информират от екипа на кмета Йорданка Фандъкова. Цялостната реконструкция е съгласувана с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), което е важно, за да може зоопаркът да се включи в общата мрежа

 

 

Добавете коментар