Турски фирми ще строят жп участъка Елин Пелин-Вакарел 

0

Турското обединение ДЗЗД „Джен-Дуй жп Елин Пелин“ ще строи жп участъка Елин Пелин-Вакарел. Това стана ясно след подписването на договора за модернизация на трасето, което е част от проекта за обновяване на жп линията София-Пловдив. Проектът е за близо 600 млн. лева с ДДС. Срокът за реализирането му е 72 месеца.

Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе. Дължината му е приблизително 20 км и в обхвата му попада бъдещият най-голям жп тунел в България, с дължина 6.8 км. Подобно съоръжение не е строено в страната от 50-те години на XX век, когато в периода 1949-1951 г. е построен тунел Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора.

Предвижда се изграждането на 2 двутръбни тунела с приблизителна обща дължина 1.5 км, пътен надлез и пътен подлез, 8 моста и естакади, 11 водостоци, шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 700 м, отводнителни съоръжения, нови системи за сигнализация и телекомуникация в гарите и междугарията и изграждане на нови системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи.

В рамките на обекта са включени нова гара в Елин Пелин, спирка при Побит Камък, разделен пост на Вакарел и връзката му с гарата в града. Планирани са и нова контактна мрежа и нови системи и съоръжения на външно електро-захранване и външно осветление на гаровите райони.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си