Туристи следват пътя на водата – от извора до чешмата

Най-новата музейна атракция на Стара Загора се помещава в Градската пречиствателна станция

0

Най-новият музей на Стара Загора се радва на интерес от страна на жители и гости. Той дава възможност да проследят пътя на водата от извора до чешмата. Градът на липите се радва на изградени улична мрежа, водоснабдяване и канализация още от времето на император Марк Аврелий (161-180 г.), когато е носил името Августа Траяна. 20 века по-късно питейната вода, нейното добиване, отвеждане и преносна мрежа са обект на интерес, в резултат на който в началото на лятото се създава музей на водата. 

Той е по проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“. и се помещава в Градската пречиствателна станция за отпадни води.

С помощта на макет на урбанизирана територия и на интерактивна 3D визуализация в музея е представено функционирането на водоснабдителната и канализационната система по пътя на водата.

По този начин посетителите могат да се запознаят къде и как се добива водата, как се транспортира тя до населените места, кои са основните елементи на една водоснабдителна и канализационна система и какво представлява цялостния план на ВиК мрежата в градска среда.

Освен в Стара Загора музеи на водоснабдяването и канализацията има в още няколко града – Варна, Смолян, Пазарджик, Благоевград.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си