Туристически данък ще се плаща и за стаите за гости в столицата

0

Собствениците на апартаменти и стаи за гости в София вече ще плащат туристически данък – по 0,40 лв. за реализирана нощувка. Това изменение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци прие Столичният общински съвет.

Според Закона за туризма типовете места за настаняване са разделени по класове. Клас „А“ включва хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. Клас „Б“ включва семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, бунгала и къмпинги.

Тези класове, „А“ и „Б“, от своя страна се делят на категории – според броя на звездите (от 1 до 5) на съответното място за настаняване. Туристическият местен данък, който те са длъжни да плащат за реализираните нощувки, зависят от категорията и са до 1, 20 лв.

В клас „В“ се включват стаите и апартаментите за гости, които извършват хотелиерска дейност, след регистрация в Националния туристически регистър. Тези места за настаняване нямат категории (звезди) и за тях местният туристичски данък ще е най-ниският – 40 стотинки на нощувка.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си