Трябва да преработиш желанието на клиента през своята естетика, а не да налагаш идеите си

0
Инес Чавдарова е родена в Пловдив на 13 май 1991 г. Средното си образование получава в гимназията с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий“ с английски език. След това продължава висшето си образование в УАСГ - София със специалност „Архитектура”. След завършването се връща в Пловдив и работи в проектантски бюра като проектант, като предимно изготвя визуализации. След 2017 г. е архитект в едно от водещите архитектурни и проектантски бюра в града под тепетата.

Инес Чавдарова, архитект:

Иска ми се да се вгледаме и намерим решение за малките детайли в градската среда

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Никога пред мен не е стоял въпросът да заминавам да работя в друга държава. Вярвам, че тук има възможност за професионално развитие и архитектурата е една от тези сфери, в които младите хора днес могат да се развиват успешно. Разбира се, успешното развитие, както навсякъде, е свързано с много работа. За мен да останеш да работиш и да се реализираш професионално в собствената си страна, е осъзнат избор, а не липса на възможности.

– С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?

– Не бих казала, че са точно проблеми, а по-скоро трудности и предизвикателства. Особено за човек, който е отскоро в бранша, трудностите са повече и е нужно натрупване на опит, за да може да се справяш с тях по най-добрия начин. При среща с клиентите най-важното е да ги изслушаш, да разбереш какво искат, какво харесват и да извлечеш най-доброто от това. Нужно е да го преработиш през собственото си виждане и естетика, а не единствено да налагаш идеите си. Това според мен е една от трудностите в тази професия и към това се стремим с моя колега арх. Д. Балджиев.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Искам моят град да е красив. Наистина в последните години Пловдив много се разрасна, построиха се много нови сгради – основно жилищни. Сред тях има такива, които впечатляват приятно с архитектурните си решение. Но за да живеем в по-добра градска среда, нека се вгледаме и намерим решение за малките и не чак толкова малки детайли. Например оцветените по различен начин от всеки собственик балкони на жилищните блокове и разнообразният начин на остъкляването на тези тераси. Това се разминава с представата за естетика в градската среда. Вариант за решението на този проблем, без да се стига до крайности, е към всеки проект да има правила, по които бъдещият собственик на жилището да допълва по един или друг начин архитектурния облик на фасадата: избор на дограма, растер на прозорците, скриване на външните тела на климатиците, изолация и др.

Също друга кауза, в която бих участвала, е оформянето на модерни и функционални площадни пространства както в центъра на града, така и в отделните квартали. Тези пространства са много важна част от социалния живот на хората, създават реклама на града чрез снимки, места за отдих, атрактивно осветление. Площадите в един град са притегателна точка.

7-еднофамилна-жилищна-сграда
Еднофамилна жилищна сграда
7-жилищен-комплекс
Жилищен комплекс
7-интериор-на-сладкарница
Интериор на следкарница
7-интериор-на-хотелска-стая
Интериор на хотелска стая

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си