Тръгна разработката на Плана за зелен град на София

Катя КОСТОВА

Започна разработването на Плана за зелен град на София, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от Столична община.

Документът се подготвя от екип консултанти на „Прайсуотърхаус купърс“ и Arup и се предвижда да бъде готов през лятото на 2019 г. В него ще бъде предложен интегриран подход за устойчиво екологично развитие и ще се приоритизират предстоящи проекти за реализация в следващите 5 години.

Столична община е първата община в България, която се включва в програмата на ЕБВР „Зелени градове“. „Вече имаме проект, който разработваме заедно – по закупуването на електробуси за столичния автотранспорт”, отбеляза директорът на ЕБВР за България Лариса Манастърли.

В процеса по разработване на плана предстои да бъдат провеждани широки консултации със заинтересовани страни, както и с водещите политически сили в Столичния общински съвет.

За по-малко от седмица се приемаха и проекти по Програмата „Зелена София” за 2018 г., даваща възможности за обновяване, озеленяване и изграждане на прилежащи към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих в междублокови пространства и локални градинки. Проектите са само за терени общинска собственост. На одобрените Столична община предоставя безвъзмездно дървесна и храстова растителност, цветя и тревна смеска, паркова мебел и материали за ремонт – талпи, боя, пясък и инструменти, като мотики и лопати. Бенефициенти по програмата могат да бъдат етажни собствености, регистрирани в районните администрации, и неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за читалищата.

От 2011 г. до момента на територията на Столична община по Програма „Зелена София“ гражданите и администрацията съвместно обновиха над 700 междублокови пространства.

В момента са в ход проектите за обновяване на два от големите паркове в София. Единият е Западният парк, който е вторият по площ в столицата и се простира на 1,17 кв. км. За него общината има план за отдаване на 50-55 дка на инвеститор за изграждане на детски атракциони. Планът предвижда място за ресторант, кафене, сладкарници и бар на открито.

За Северния парк, който се простира на едва 18,5 дка, се изпълнява проект за реконструкцията на парка на обща стойност от 3 886 763.14 лв. с ДДС. Според Общия градоустройствен план на София до него е предвидено строителството на спортна зала, което се предлага на вниманието на инвеститори. В района се намира термалното находище „Свобода-Надежда“, което позволява изграждането и на СПА център.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си