Тръгна поръчката за обновяването на още 48 км пътища по ОПРР

0

 

Отвориха офертите за надзора на строителството на АМ „Хемус” между Ябланица и Боаза

Катя ТОДОРОВА

Открита е обществената поръчка за рехабилитация на още 48 км пътища по ОП „Региони в растеж 2014-2020”, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Тя се отнася за ремонта на второкласни и третокласни пътища, които ще се финансират по ОПРР. Ще бъдат основно обновени близо 9 км от път II-35 Ловеч – Троян – Кърнаре – обходния път на Ловеч, около 10 км от път III-306 Червен бряг – Чомаковци и 30 км от път IІІ-112 Дъбова махала – Монтана. Общата индикативна стойност на трите отсечки е над 35 млн. лв. без ДДС.

Обществената поръчка е в 3 обособени позиции. Първата – Лот 16 за вто4-5-vodi-1рокласния път Ловеч – Троян – Кърнаре от км 37+393 до км 46+105, с обща дължина 8,712 км. Индикативна стойност на проекта е 13 639 797 лв. без ДДС.

Втората – Лот 17 от регионалната програма и се отнася за третокласното шосе Червен бряг – Чомаковци от км 9+715 до км 19+207, с обща дължина 9,492 км. Индикативна цена на тази поръчка е 7 791 885 лв. без ДДС.

По третата поръчка ще се ремонтира най-голяма част от третокласния път Дъбова махала – Монтана от км 10+500 до км 16+227.88, от км 20+579 до км 27+736.15, от км 29+675 до км 36+654.63 и от км 37+825 до км 47+806.74, с обща дължина 29,846 км, област Монтана. Индикативна стойност, изчислена от АПИ за тези ремонти, е 13 655 722 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 7 ноември 2016 г.

По Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” ще се рехабилитират още близо 12 км от второкласния път Плевен – Ловеч, от км 13+600 до км 25+384, в област Плевен. Обществената поръчка за изпълнител на обекта бе открита през април и предстои отваряне на ценовите оферти на кандидатите. Със стартиралата тогава обществена поръчка за основния ремонт на 238 км републиканска мрежа и обявената сега тръжна процедура за 48 км второкласни и третокласни пътища общо по ОПРР 2014-2020 г. ще бъдат рехабилитирани близо 290 км републикански пътища.

4-5-vodi-2
До края на програмния период по регионалната европрограма ще бъдат рехабилитирани близо 290 км републикански пътища

В Северозападна България, където местните пътища са в доста лошо състояние, по старата програма „Регионално развитие 2007-2013” АПИ рехабилитира 4,4 км от път IІІ-112 Дъбова махала – Брусарци – Смирненски (Лот 1), близо 15 км от път II-35 Плевен – Ловеч (Лот 16 и Лот 17) и над 26 км от път III-306 Луковит – Червен бряг – Кнежа (Лот 35), припомнят от пътното ведомство.

Междувременно от АПИ съобщиха още, че са отворени 7 оферти за надзор при строителството на близо 10 км от автомагистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза. По реда на поскъпването им в деловодството на ведомството бяха отворени предложенията на: ДЗЗД Надзор АМ „Хемус“, 2016, с участници „Трансконсулт БГ“ ООД, „Логистика 2“ ЕООД; „Мотт МакДоналд Лимитид“. ВИА НОРД ДЗЗД, в което са: „План Инвест“, Пловдив, „Инфра Инвест“ ООД и „Сърч Корпорейшън СРЛ“. Третата оферта е на „Пътинвест – Инженеринг“ АД. Четвърто е на Обединение „Хемус – Ябланица“, с участници „Пътконсулт 2000” ЕООД, „Пловдивинвест” АД и „ИРД Инженеринг С.р.л.”. Петото отворено предложение е на Сдружение „Хемус – Консулт“, в което влизат „Рутекс” ООД и „3ТИ (трети) Проджети Ингенериа Интеграта С.п.А.”. Шестата оферта за надзора на 10-те километра от „Хемус” е на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016“ с участници „Евроконсулт” АД, „Строл-1000” АД и „ПИ ЕС Консулт” ЕООД. Седмото постъпило и отворено предложение е на ДЗЗД „Контрол региони АМ „Хемус“ 2016“, с участници: „Геоексперт България” ЕООД и „СЖС Чек Републик” ООД.

От АПИ припомнят, че бъдещият изпълнител на надзора ще трябва да изготви комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежа, да направи технически контрол по част „конструктивна“ и да упражнява строителен надзор при изготвянето на технически проект и строителство (инженеринг) на АМ „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, от км 78+500 до км 87+800. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 1,6 млн. лв.


Подобряват инфраструктурата между Българово и индустриалната зона


Интересът към новата Индустриална зона – Българово е голям и първите инвеститори се подготвят да заработят по изграждане на своите предприятия. Затова община Бургас започва да строи със собствени средства път между самия град и първия закупен терен – този на италианската компания „Стратежия”. На обекта вече се струпва техника, трасето е маркирано и изпълнението стартира до броени дни.

Пътят ще е дълъг 400 метра. Това е само първият етап от изграждането на инфраструктура, която да обхване следващите парцели и да обезпечи нормалното функциониране на перспективната зона. Освен пътна и ВиК връзка, ще се прокара електричество и телекомуникации. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и откриване на работни места цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна – приблизително 16 лв. за квадратен метър. При изчерпване на моментната наличност зоната може да бъде разширена. Към днешна дата са изкупени 40% от терените в нея.

4-5_burИталианската „Стратежия” е крупен производител на детайли за обувната промишленост със сериозен пазар в ЕС. Инвестиционното намерение на компанията е да изгради производствена база на територията на зоната, като в момента се изготвят необходимите проекти.

През месец април 2016 г. приключи процедурата по продажба на имот на фирма „Мегатрон” ЕАД, чието инвестиционно намерение е свързано с изграждане на търговско-сервизна база. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители. Българският пазар е изключително атрактивен за този вид продукти. Фирма „Мегатрон” възнамерява да вложи над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз.

Финализирани са детайлите по продажбата на имоти на „Интерагри България” АД и „Генчев Агри” ООД.

Първата фирма се занимава с внос, дистрибуция, продажби и сервизна дейност на иновативна и високоефективна техника и технологии за земеделския отрасъл в България. В град Българово компанията ще изгради свой търговски и сервизен център.

Втората фирма, която се явява местен земеделски производител, закупи 10 декара терен за складова база. Сериозен интерес към зоната в Българово е проявен и от „Стронг Брик” АД. Фирмата е специализирана в изработката на тухли, плочки и други изделия от трошен варовик. Продукцията й е насочена към Европейския съюз.


СТРАТЕГИЧЕСКИ

Проектът за околовръстното на Кърджали чака одобрение


Проектът за обходен път на Кърджали очаква одобрение от експертите на 4-5-kurdjaliАПИ. Това е инфраструктурен обект от първостепенна важност за региона, тъй като ще изведе натоварения транзитен трафик от града, ще повиши безопасността на движение, ще ограничи замърсяването на въздуха и ще съкрати времето за пътуване към и от съседна Гърция.

Дължината на трасето е около 15 км. Започва от км 334 на път I-5, близо до разклона за с. Черна скала, и свършва на км 349. Околовръстното ще преминава източно от града, в близост до индустриалната зона, и ще пресича бул. „България” в зоната на ОЦК. Проектът предвижда сложни инженерни решения – изграждане на 5 виадукта, 3 пътни възела, една естакада, мостово съоръжение над р. Арда с дължина 1050 м, както и 13 надлези и подлези при пресичане с жп линии и републикански, общински или земеделски пътища. След приемането на техническия проект ще стартират процедурите по ЗУТ, както и отчуждаването на земите по трасето, уточняват от областна администрация Кърджали.


Ограничават движението по АМ „Тракия“ заради ремонт на надлез и мостове


Стартираха ремонтни дейности на надлеза на пътя Раковски – Пловдив, поради което движението при 133-и км на АМ „Тракия“ се осъществява двупосочно в платното за Бургас, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Затворени за движение са пътните връзки Раковски – Бургас, Бургас – Пловдив и Пловдив – София. Пътуващите по АМ „Тракия“ от Бургас за Пловдив е необходимо да използват пътен възел „Север“ при 126-и км. Трафикът по пътя Раковски – Пловдив при 89-и км ще се осъществява двупосочно в платното в посока Раковски.

4-5-tra-1Продължават ремонтите и на още три участъка на АМ „Тракия“ в района на Пловдив – при пътен възел „Север“, по моста над р. Пясъчник и по моста над р. Стряма. Предвижда се първите два ремонта да завършат до края на октомври. Поетапно се ограничава преминаването и по всички връзки на пътен възел „Север“, в зависимост от извършваните ремонтни дейности. По време на реконструкцията движението по второкласния път Карлово – Пловдив, който минава под магистралата, е двупосочно в една лента.

До средата на ноември пък трябва да завърши ремонтът на дясното платно на моста над р. Стряма при 136-и км на АМ „Тракия“ в района на Пловдив. Движението в участъка се осъществява двупосочно в платното за София.

От АПИ предупреждават шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.


Възстановен е участъкът към Дунав мост 2


Цвета ИВАНОВА

Движението по главен път Е-79 през Димово – Ружинци е възстановено от началото на октомври, съобщиха от областната управа във Видин. То бе пренасочено по друг маршрут заради основен ремонт в участъка Димово – Медовница – Ружинци. По него преминаваха само леки коли, а камионите с тегло над 12 тона бяха отбивани повече от 4 месеца.4-5-dunav-most

С ремонта на отсечката вече са обновени 65 км от пътя Видин – София. Тежкотоварният трафик отново тръгва през отсечката Димово – Бела – Скомля – Медовница – Ружинци. За реконструкцията на тази отсечка са вложени 27 млн. лв., отпуснати от правителството.

Преди ремонта на този път бе обновена основно главната улица на Димово. Преди дни започна ремонтът и на отсечката от третокласния път Добри дол – Тополовец, по която досега се движеха тежките камиони. Тя е с дължина от 10,5 км. И не е ремонтирана от 16 години. За нея правителството е осигурило 4,2 млн. лв. Дейностите предвиждат цялостна подмяна на пътната настилка и поставяне на нова хоризонтална и вертикална сигнализация. Срокът за изпълнение е до края на октомври.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си