Навигатор Home » Икономика » Тръгна борбата за Дунав мост 3

Тръгна борбата за Дунав мост 3 

Работна група от Русе и Гюргево обсъжда вариантите за моста

Над Дунав ще има още един мост, решиха правителствата на България и Румъния преди две години. Работата обаче няма да спре, защото през реката са нужни много повече връзки. Допусна се тогава да бъдат изградени 5-6 моста.

Няколко селища от двете страни на Дунава се надяват мостът да бъде при тях. Това са Оряхово-Бекет и Силистра-Калъраш. Но изненадващо в Русе се състоя първа среща, посветена на бъдещото трето съоръжение. Тя премина под настояването третият мост да бъде при Русе и Гюргево, където вече има един мост. Срещата бе организирана от областния управител Галин Григоров и в нея участваха представители на местните и централните власти на Русе и Гюргево. Първият мотив бе задръстеният сега район от коли и тирове, които с дни чакат ред да преминат по моста. От пръв поглед личи, че пътният трафик е претоварен, а мостът не може да поеме големия поток. За първото полугодие на миналата година през моста са преминали 760 000 превозни средства. Преди влизането на България в ЕС по моста за денонощие са преминавали по 500 камиона, сега броят им е нараснал на 2000. Очевидно нараства ролята на европейските коридори 7 и 9. Очакването, че вторият мост при Видин-Калафат ще облекчи движението през Дунав, не стана. Изтъкнати бяха и дългогодишните връзки между двата района, а сътрудничеството може да бъде полезно за обслужването по третия мост.

Представителят на Румъния Нику Мардала обяви, че страната му има готов проект за изграждане на мост между Русе и Гюргево. Анализ показвал, че това е актуалният вариант.

Участниците в срещата се договориха за втора, която да бъде на по-високо ниво. Ще бъдат поканени министрите на транспорта на двете страни. Това са първоначалните импулси, които по-късно ще доведат да решението на двете правителства и на ЕС за изграждане на нов мост при Русе-Гюргево.

 

Добавете коментар