Исмаил Бекиров е роден на 1.02.1983 г. Завършва Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. К. Петков” в Пловдив, специалност „Строителен техник”. Висшето си образование получава в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност „Архитектура“, с последваща специализация „История и теория на архитектурата“. В продължение на десетина години работи в проектантски фирми, а отскоро е с пълна проектантска правоспособност и работи на свободна практика. Женен, с едно дете.

Арх. Исмаил Бекиров:

Американците се допитват до професионалисти дори ако трябва да си боядисат само гаража на къщата

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Бил съм в чужбина и мога да твърдя, че колкото повече се отдалечаваш от родината си, толкова по-ясно и пълно я възприемаш. Така много по-бързо и лесно можеш да решиш какво да правиш. Човек, който е наясно какво иска да прави и къде да се реализира, си решава и основен проблем по пътя на индивидуалното си развитие. И аз така направих и повярвах, че мястото ми е тук. Ако повече хора вярват в същото, то и обществото ни ще укрепне и ще бъде по-способно да се съгражда.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Трудностите са свързани предимно със закостенелите стереотипи на обществото, че човек трябва да се оправи сам в такава деликатна ситуация като архитектурата. За пример, един американец е много по-склонен от нас да се допита до професионалист дори ако е необходимо да си боядиса само гаража на къщата. Самата система за изготвяне на проекти е утежнена, ретроградна, на хартиен носител се печата и не е интерактивна. Понякога си задавам въпроса защо и кому е необходима тази бумащина от чертежи и никому ненужни чертички.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих се включил в кауза за довършване на канализацията на с. Браниполе, намиращо се на 5 км южно от Пловдив, което община „Родопи” не успя да направи поради изчерпване на заделения бюджет.

Проекти

КЛУБ на ХОРОТО – НДК, София

Откриването на първата ХОРОТЕКА само по себе е силна идея. Опитали сме се да създадем среда за поддържане и развитие на най-хубавите български и родни духовни ценности и традиции, място за сближаване и споделяне на идеи, както и за генериране на нови инициативи.

7-Клуб-на-Хорото---НДК

Еднофамилна жилищна сграда, находяща се в с. Рударци. Състои се от сутерен и два надземни етажа, свързани с двураменна стълба.

7-с.-Рударци

Баня в открития през 2013 година 5-звезден хотел „Сенс София“, член на Асоциацията на дизайнерските хотели и радващ се на отлично местоположение на бул. „Цар Освободител“, на няколко крачки от сградата на парламента.

7-хотел-Сенс-София---баня

AI House – кадър от концептуален проект за ВИП къща за гости

7-AI-House

Проект за офисна сграда с две халета към него. Намира се в промишлена зона на Гебзе (Коджаели), Турция.

7-Проект-за-офисна-сграда-с-две-халета

Кафе-клуб TEB

Предмет на настоящата разработка. Намира се на приземен етаж на административно-производствена сграда на „Военното издателство”. Преустройството предвижда обособяване на помещение като самостоятелно заведение. По фасадата се планира подмяна на дограмата с нова, чиито пропорции са в унисон със съществуващата дограма на сградата. Предвижда се и монтиране на леки слънцезащитни елементи – текстилни щори.

7-Кафе-клуб-“TEB”

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си