Навигатор Home » Новини » Три проекта с втори шанс в конкурса за монумент на Левски в Русе

Три проекта с втори шанс в конкурса за монумент на Левски в Русе 

В конкурса за идейна концепция за изграждането на монумент на Апостола в Русе участваха 11 проекта

Обявеният преди време конкурс за визия на паметника на Васил Левски в Русе завърши без излъчен победител. Това обяви акад. Светлин Русев, председател на комисията за избор на идейна концепция. По думите му, всички участници са се отнесли много сериозно към задачата си, но темата за Левски се оказва изключително сложна и трудна. Според него единайсетте проекта са с различни достойнства и недостатъци, но има какво още да се желае. По време на дискусията между членовете на журито се е стигнало до решението да се излъчат три проекта със следните авторски колективи: на скулптора Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски; на архитектите Тончеви и със скулптор Георги Радулов и на арх. Емил Попов и със скулптор Пеньо Добрев.

Арх. Орлин Неделчев, който е член на журито и е част от инициативния комитет, създаден през миналата година, заяви, че на трите авторски колектива ще бъде предложено, ако имат желание, да доразвият проектите си. Поставен е и нов краен срок – 29 януари идната година. Едва тогава журито ще се произнесе по отношение на фаворита, който би могъл да краси нашия град, заяви Неделчев.

За изграждането на паметника на Васил Левски, който ще бъде разположен в Парка на възрожденците в Русе, както и за облагородяването на района около него ще са нужни около 150 000 лева. Средствата ще бъдат събрани от дарения, съобщиха от инициативния комитет.

17_Pametnik_Kanada..jpg2

Тържественото откриване на паметника на Васил Левски се състоя в двора на българската източноправославна църква „Свети Димитър” в Брамптън

Междувременно отново с помощта на дарения от десетки наши сънародници и сдружения една друга родолюбива инициатива стана възможна. Преди дни в югоизточния град Брамптън, провинция Онтарио, бе открит първият паметник на Васил Левски в Канада. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и неправителствени организации на българската общност в Канада и България. От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-годишнината от рождението му.

 

Добавете коментар