Навигатор Home » Икономика » Три логистични зони чакат инвеститори

Три логистични зони чакат инвеститори 

Зоната в Русе разполага с 30 000 м² застроени площи и 20 000 м² открити складови пространства

Зоните за логистична подкрепа на бизнеса край Варна, в с. Телиш (до Плевен) и до Карлово са с готови проекти за развитие, но засега към тях няма проявен реален инвеститорски интерес. Това призна Стефан Стайков, изп. директор на Национална компания „Индустриални зони“.

Една от причините за това е бързото развитие на няколко икономически зони, предимно в Южна България, които се изграждат основно с частни капитали. Другата е успешното развитие на останалите зони на държавното дружество. Четири от тях са разположени стратегически близо до границите на България – Видин, Русе, Бургас и Свиленград. Към бившите безмитни зони е традиционен интересът от спедиторски фирми и големи производители, които наемат в тях складови площи. Петият и с най-голям потенциал е логистичният парк до София (Божурище).

За зоната до Варна има изготвен ПУП. Тя е от 400 дка и се намира на 35 км от града в посока летището. На 18 км е пристанище Варна-Запад. Логистичната зона в Телиш е с площ 2000 дка. Тази до Карлово е с обособени 580 дка, но е възможно към тях да се добавят още 400, ако се привлече голям инвеститор.

Индустриалният логистичен парк в Бургас е най-бързо развиващата се сезона. В него работят 12 български компании и площите започват постепенно да свършват, коментира Стефан Стайков. В момента експертна група проучва включването на нови територии към зоната. Това няма да е трудно, тъй като акционер с 49% в дружеството, управляващо зоната, е община Бургас. Част от заетите площи са вече продадени, а други са отдадени под наем.

Предимствата на зоната в Божурище са наличието на квалифицирана работна ръка, както и местоположението – на 15-20 км от центъра на столицата и летището, с директна жп връзка и в непосредствена близост до Трансевропейския коридор към Близкия изток. През миналата година 9 проекта с обща инвестиция в размер на 180 млн. лв. са получили сертифициране. Най-голямата – за 37 млн. лв., е на германската компания „Мултивак”, специализирана в производството на машини за вакуумни опаковки.

 

 

Отговор на Три логистични зони чакат инвеститори

  1. вывоз мусора спб

    Мы ценим каждого своего клиента. Вы сделали правильно, обратившись к нам.
    http://lenmusor.ru/pogruzka.php
    К кому обратиться за услугой по вывозу мусора?

     

Добавете коментар