Навигатор Home » Новини » Трима участници в българското издание Wienerberger Brick Award продължават надпреварата във Виена

Трима участници в българското издание Wienerberger Brick Award продължават надпреварата във Виена 

brick-award-tseremoniya-v-bulgariya

На 5 октомври в Гранд Хотел София се проведе церемонията по награждаването на победителите в българската селекция за Wienerberger Brick Award 2018. Организаторът на световния архитектурен конкурс Винербергер АГ (Виена) отличава най-креативните керамични решения в архитектурата, като награди победителите в българската селекция.

Награждаването е резултат от предварителния етап, в който участие взеха над 38 проекта на водещи архитекти от цялата страна. Те представиха своите реализации, в които основният критерий е приложението на керамиката като строителен материал.  

Сред гостите на събитието имаше редица уважавани от сферата професионалисти, медии и специални гости. Те бяха приветствани от управителя на Винербергер, инж. Цанко Миланов:

TzankoMilanov-format1920x1280„Модерността на архитектурата не се свежда само до употреба на иновативни материали и оборудване, но и най-вече до това сградата да се вписва в заобикалящата среда и по възможност да бъде съобразена с контекста на материалите, от които е изградена. Керамиката без съмнение ще остане основен строителен материал, а примерите от България и от света ни показват, че тя е не само традиционен, но и много модерен материал, който само въображението може да ограничи!“

Архитект-консултантът на фирмата – арх. Николай Иванов, връчи наградите на победителите и изрази надеждата за още по-големи успехи:

NikolayIvanov-format1920x1280„През годините в Brick Award често е имало българско участие на финала. Вярвам, че и занапред ще спазим тази традиция и ще имаме представители в архитектурния алманах Brick, а защо не и победители. Повишаването на качеството на проектите в България e тенденция, така че се очаква да сме все по-конкурентоспособни.“

Тримата победители бяха удостоени със статуетки, грамоти и специални награди.

Третата награда тази година беше отредена за проекта „Разширяване на туристически комплекс „Лифт – гр. Сопот” на арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев. Те получиха рядка колекция от пълния комплект с книги Brick Award, издавани от началото на конкурса до сега.

3-rd

Втората награда отличи проекта „Ресторант в Белоградчик“ на арх. Ивайло Петков със СПА уикенд за двама в хотел „Дипломат Плаза”.

2-nd

А големият победител – проектът „Къщата и планината“ на арх. Мария Давчева и арх. Орлин Давчев от студио „Миодизайн”, получи и голямата награда Уикенд във Виена на стойност 1000 лв.

1-st

Освен наградите от локалния конкурс Wienerberger Brick Award победителите получават и възможността да представят България в международния конкурс, който ще се проведе във Виена догодина.

 

Добавете коментар