Според условията на общината инвеститорите трябва да представят устройствен план за имота

 

Поли ВАСИЛЕВА

 

Трима инвеститори искат емблематичната сграда на Сувенирната палата във Враца, съобщиха от общината. През януари тази година кметът Калин Каменов обяви, че сградата е опасно износена и амортизирана и трябва да бъде съборена. На нейно място може да се изгради модерен търговски и административен център. Това обаче да направи не общината, а частен инвеститор срещу определени изисквания от страна на собственика на терена.

Идеята събуди недоволството на гражданите, които са свикнали с предназначението на палатата като търговски център в самото сърце на Враца. Но след обществено обсъждане те се убедиха, че на нейно място ще бъде издигнат още по-удобен и модерен търговски център, при това без средства от техните данъци.

Сувенирната палата е построена през 1969 г. като временно съоръжение за търговия. Оттогава не е ремонтирана, има течове и оголване на конструкцията. Наемите са символични, но въпреки това търговците намаляват.

Според условията на общината инвеститорите трябваше да представят устройствен план за имота. Едно от изискванията е новата сграда да бъде съобразена с облика на околните, които са част от архитектурното наследство на града. По тази причина устройственият план трябва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство. Друго условие е инвеститорът да предостави безвъзмездно търговска и офис площ на общината. Още не са обявени офертите на инвеститорите, но стана известно, че новият център вероятно ще има 5 етажа и 109 кв. м по-голяма площ от сегашната палата. Комисия от общината ще избере най-изгодната оферта. Заедно със събарянето на старата сграда общината планира да започне и ремонта на централната пешеходна зона, която се намира в съседство. Зоната и новата сграда ще дадат модерна визия на центъра на Враца.

Очакваме строителните работи да започнат през 2018 г., обясниха от общината.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си