Навигатор Home » Региони » Трансгранична програма България – Сърбия Реставрираха базилика от IV век край Монтана

Трансгранична програма България – Сърбия Реставрираха базилика от IV век край Монтана 

15-Bazilika_steni-_1

Цвета ИВАНОВА

Завърши реставрацията на раннохристиянската базилика, построена през IV век край Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Трикорабната базилика е имала провоъгълна форма, построена е по времето на великия император Константин. Възстановяването й е направено по проект на общината, финансиран от Трансграничната програма за сътрудничество България – Сърбия. Стойността й е 566 000 лв., като 197 000 лв. са осигурени от общината.

Проучването на базиликата е започнало през 2010 г. от екип, ръководен от археолога доц. Гергана Кабакчиева от НАИ при БАН. Открити са повечето детайли от архитектурата и тухлените стъпки до колонадата. Те са по пет от двете страни на централния кораб, а южната страна е била вкопана в скалистия терен. Имала е голям двор с два входа – от запад и от север. Достъпът до базиликата от крепостта е бил осигуряван с дървена стълба.

15-Bazilika_rabotaПри разкопките са открити фрагменти от колони, както и мраморна статуя от първата половина на III век с размери 1,43 м. Базиликата се намира извън античната крепост „Монтанезиум”, но е близо до нея.

При реставрацията са вложени само естествени материали – кремъчен варовик от кариера в село Владимирово, какъвто е бил използван и при градежа на базиликата. Проектът предвижда догодина да бъде изграден пешеходен мост, който ще осигури достъп от крепостта до базиликата. Той ще бъде с дължина 50-60 м. Тогава ще бъде монтирано и художествено осветление, за да се осигури видимост към старините и в тъмната част на денонощието.

Добавете коментар