Томислав Дончев: След местните избори може да се мисли за увеличаване на данъка върху доходите

0

След провеждането на местните избори ще е подходящ момент да се започне отново дискусия общините да имат право да налагат допълнителна надбавка върху подоходния данък. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев за „24 часа“.

Според Дончев плоският данък трябва да бъде увеличен на 12% като над днешната добавка общините да имат право да слагат още 2%. Според него така допълнителният налог ще остава на разположение на местните власти и те ще имат повече възможности да финансират свои проекти.

Дончев припомни, че преди 2 години правителството е имало подобна инициатива, която обаче тогава не получи подкрепа в парламента – всеки общински съвет да има правото да определя надбавка върху доходите на физическите лица. Според вицепремиера това е щяло да разшири много доходната база на общините.

„Ако общината отчаяно има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка, хората ще плащат и ще събере пари“, обяснява Дончев. И посочва, че има и друг вариант – общината да реши да не вдига данъка, за да бъде атрактивна за инвеститори. Вицепремиерът обаче категорично смята, че този въпрос не може да се реши без обществена дискусия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си