ТОВАРИ Турските индустриалци с интерес към директната жп връзка Пловдив – Черкезкьой

0

Директната жп връзка Пловдив – Черкезкьой предизвика голям бизнес интерес от турска страна. От около месец през Интермодалния терминал „Тодор Каблешков” се изпълняват курсове между България и Турция с влакова композиция от 34 вагона и 1400 тона товар в посока. Само две седмици бяха нужни, за да тръгне и втори влак, а от „ПИМК Рейл” подготвят и трети курс до Турция.

Това на практика изкарва над 200 тира само за седмица от пътищата и граничните пунктове. Досега камионите пътуваха през граничния пункт Капъкуле, където се вият километрични опашки.

От „ПИМК Рейл” подготвят още два маршрута, които ще минават през терминала. Единият е Пловдив – Бургас, което значително ще ограничи движението на тирове по АМ „Тракия”. Другият е до австрийския град Велс, като целта там ще е до 6 курса седмично. Това означава, че ще намалее трафикът на тирове и към северозападните ни гранични пунктове.

От пловдивската компания вече смятат да форсират разширяването на терминала, като изградят още няколко коловоза на гарата. Очаква се само тази година да се преизпълни инвестицията, заложена в концесионния договор за първите четири години.

Курсовете минимум, които трябва да минат през терминала, също ще се преизпълняват само с влаковите композиции до Турция. Според концесионния договор на фирмата месечно трябва да се реализира натоварване, равняващо се на 120 ремаркета. Това на практика е натоварването само за седмица на влаковете до Черкезкьой.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си