Тенденциите за промяна на жилищната карта в Европа и у нас

0

Милениум поколението става движеща сила на пазара на луксозни имоти в ЕС

Новата движеща сила на пазара на луксозни имоти в световен мащаб става милениум поколението – генерацията купувачи, родени от края на 70-те години на XX век до средата на 90-те. Това сочи последният анализ на международната мрежа от брокери Christie’s International Real Estate с дългогодишно сътрудничество с българската консултантска компания за имоти в луксозния сегмент Unique Estates.

Т. нар. милениум поколение е от млади и успели хора, на около 30-годишна възраст, които работят в силно конкурентни сфери като информационни технологии, инвестиции и стартъпи и имат натрупан паричен ресурс. Дълги години тази демографска група не присъстваше на пазара на ексклузивни имоти, но през 2017 г. и в началото на 2018-а нейни заможни представители станаха двигател на промените в луксозния сегмент, включително и у нас.

12-13-lux-imoti-2

За кратко време купувачите от тази генерация станаха движеща сила в международен план, което рефлектира и върху профила на най-търсените и предпочитани имоти. В световен мащаб милениумите търсят имот, който предоставя удобство в градска атмосфера, както и иновативни възможности за развлечение. Най-често такъв тип покупки се реализират при избора на втори дом, който би могъл да се използва като ваканционно жилище или да се отдава под наем. Заради това не е учудващо, че един от най-предпочитаните пазари за представителите на милениум поколението е Кан, известен с целогодишните си фестивали и голяма туристическа посещаемост. Обикновено заможните представители на тази демографска група правят инвестиции от 5 до 15 млн. евро в изцяло обзаведени жилища, които се намират в центъра на световни метрополиси, с голяма тераса и по възможност с изглед към плаж или друга впечатляваща панорамна гледка.

Богатите представители на милениум поколението у нас се ориентират главно към нов тип жилища с модерна архитектура, оборудвани с последните смарт технологии, което обособява ръст в предлагането на имоти ново строителство.

Конкуренция между купувачите на възраст 30+ и 60+

Въпреки нарастващото влияние на милениум поколението на пазара на недвижими имоти представителите на поколението, родено между 1945 и 1965 г., остават фактор при осъществяването на сделки с висок клас недвижимости. За разлика от хората на възраст 30+ по-улегналите и заможни на 60+ търсят жилища, които да им осигурят удобство след пенсионирането им. Все по-често те продават големите си луксозни домове, за да закупят няколко имота от висок клас на общата стойност на продадения. Подобно на милениум поколението обаче след такъв тип продажба те също се ориентират към просторни жилища в градска среда с няколко спални и бани, което предизвиква конкуренция в луксозния сегмент между двете генерации. Това „съревнование“ между различни демографски групи е и един от главните фактори, на които се дължи изоставането на предлагането на луксозни имоти спрямо търсенето не само в България, но и в международен план.

В БЪЛГАРИЯ

Проф. Константин Калинков, Икономически университет – Варна:

Нужна е промяна на стандарта, защото у нас на 50 квадрата живеят 4 човека

12-13--KARE

Необходима е промяна в структурното съотношение между малките и големите жилища в страната, както и възприемането на нов стандарт съобразно жилищните потребности на населението. Това заяви проф. Константин Калинков от Икономическия университет във Варна. Големият проблем на жилищното строителство не са толкова панелните блокове, колкото жилищните структури и средата за обитаване. Необходима е промяна във функцията на обитаване и възприемането на нов жилищен стандарт, а не „социално репресираните” 4 човека, които живеят на 50-60 кв. м – каквато е ситуацията в момента, посочи експертът. Той даде пример с Малта, където жилищата са между 100 и 300 кв. м. В Европа малките жилища са до 20% от всички останали, при нас те са от 40 до 60 на сто. Имаме нарушен баланс между малките и големите жилища, отбеляза проф. Калинков. По думите му, стандартът за живот в едно съвременно градско жилище трябва да бъде 95-105 кв. м минимум. Има възможност собствениците на големите жилища на етаж в панелните блокове да изкупят съседните малки апартаменти и да се обособят по-големи жилища, с които може да се промени структурата на апартаментите, а оттам и манталитетът на живеещите в тях, смята експертът.

В БУРГАС

Продажбите „на зелено“ се върнаха

Ирина ГЕНОВА

За четвърта поредна година Регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ събра под един покрив водещи фирми в областта на недвижимите имоти, строителството, банки и други съпътстващи дейности. Двадесет процента е ръстът на сделките на недвижими имоти, които са регистрирани в Агенцията по вписвания в Бургас, съобщи Добромир Ганев, председател на НСНИ, по време на изложението „Имоти Експо” в морския град. Агенциите за недвижимости даваха безплатни консултации в рамките на два дни в експоцентър „Флора”.

12-13-Imoti_Burgas-2

Изключителна активност на пазара на недвижими имоти се наблюдава в първите три месеца на 2018 година спрямо 2017-а в Бургас. 21% е ръстът на новото строителство, което прави общо 50 000 кв. м разгъната застроена площ, допълни Ганев.

Върнаха се продажбите на имоти „на зелено“ в Бургас, съобщи Румяна Георгиева – член на УС на НСНИ и управител на Агенция „Инфомакс”.

120% е ръстът на издадените строителни разрешения, а заради голямото предлагане на имоти цените не са завишени драстично.

От 2014 г. има скок на цените на недвижимостите, като за столицата поскъпването е 28%, докато за Бургас и Варна – 16%, съобщи Добромир Ганев.

Това се обяснява с вътрешната миграция в страната и стремежа на хората да се заселват в по-големите градове.

Младите семейства търсят по-голяма площ и това задържа интереса към санираните панелни блокове.

В несанираните остана проблемът с неподдържаните общи части и те не могат да се конкурират със санираните, заяви Румяна Георгиева. Новото строителство се е фокусирало в центъра и в ж.к. „Лазур”. Върнаха се времената на продажбите „на зелено”. За жилищния пазар допринесоха и банките с тяхната политика на кредитиране, каза още Георгиева.

12-13-Imoti_Burgas
Румяна Георгиева – член на УС на НСНИ, Добромир Ганев – председател на НСНИ, и Десислава Зехирева – председател на Регионалната структура на НСНИ, отговаряха на въпросите на журналисти и граждани

 

Най-голям ръст на цените има в „Меден рудник”, където за последните години от 300 евро в момента цените са около 550 евро на кв. м.

Според Десислава Зехирева – председател на Регионалната структура на Сдружението на недвижимите имоти, в момента има интерес главно към готовия продукт.

Участниците във форума представиха актуална информация за състоянието на пазара в момента, както и възможностите за кредитиране при покупка на недвижим имот. По време на изложението професионалистите от НСНИ даваха на бургазлии съвети и консултации, свързани със сложния процес по придобиване и продажба на недвижима собственост.

СТАТИСТИКА

Тристайните апартаменти са 58 процента от всички домове в Благоевградско

Николай АНТОНОВ

Жилищният фонд в област Благоевград към края на миналата година се състои от 79 255 сгради със 140 506 жилища в тях, съобщиха от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) – Югозапад. В сравнение с 2016 г. жилищните сгради са с 18 повече, а апартаментите в тях се увеличават с 32. В градовете се намират 59,2% от всички жилища в областта, а в селата – 40,8%. Стоманобетонните и панелните сгради са 3452 с 26 143 жилища в тях, тухлените – 67 044 със 104 894 жилища, а 9469 жилища се намират в 8759 сгради с друга конструкция. В градовете 29,9 на сто от жилищата се намират в стоманобетонни и панелни, 68,3 на сто – в тухлени, и 1,8 на сто в други сгради. В селата 83,9 на сто от жилищата се намират в тухлени сгради, 14,0 на сто – в други сгради (камък, сурови тухли, дърво и други материали), и само 2,1 на сто в стоманобетонни и панелни сгради, показват статистическите данни.

12-13-jili6ten-fond-blagoevgrad

Преобладаващата част от жилищата са с две и три стаи. Те съставляват 58,1% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири стаи – 18,1%, жилищата с пет и повече стаи – 15,5%, а едностайните са 8,3%. Най-висок е относителният дял на жилищата с две и три стаи както в градовете, така и в селата – съответно 63,7 и 49,8%. По-голямата част от всички едностайни жилища са в градовете – 68,7%, а многостайните с четири и повече стаи (53,1%) – в селата. Според разпределението на жилищата в област Благоевград по години на построяване най-голям е относителният дял на построените жилища в периода 1971-1980 г. – 21,8 на сто от общия жилищен фонд (30 700). Следват построените жилища в периодите 1981-1990 г. и 1961-1970 г. – с 19,6 на сто (27 500).

Жилищата в областта се обитават средно от 2,2 лица, като както при жилищата в градовете, така и в селата показателят е един същ. В края на миналата година 63,8% от всички жилища се намират в едноетажни и двуетажни сгради. Относителният дял на жилищата в шест- и повече етажни сгради е 13,1%.

ПРИЗНАНИЕ

12-13-Lisboa-20

Португалската столица Лисабон получи наградата European green capital 2020. За титлата „Зелена столица” се бореха 30 европейски града.

В най-големия португалски град живеят 1,3 млн. души, а цените на имотите отчитат ръст. В голяма степен той се дължи и на туристическия бум, който се наблюдава последните години в Лисабон. Купувачи и инвеститори все по-често оглеждат имоти в по-отдалечени квартали и малки градчета – сателити на столицата, в търсене на достъпни жилища и къщи.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си