Телеметрична система предоставя информация за две реки във Великотърновско

0

Лилия ЦВЕТАНОВА

Телеметрична система вече следи в реално време нивата на реките Янтра и Белица. Три съвременни устройства, оборудвани с прецизни радарни сензори, са монтирани в речни участъци във Велико Търново, Килифарево и край с. Пушево. Данните от тях постъпват в контролния център в общината, съобщиха от местната управа.

Освен че осъществява контрол във всеки един момент, системата пази данните за последните 30 денонощия. Тя позволява съставянето на прогнози за движението на нивата на водите. При промяна на водното ниво спрямо предварително зададени критерии, в контролния център постъпват предупредителни или съответно аварийни сигнали.

Системата е проектирана да може да работи до четири денонощия самостоятелно по отношение на захранването, в случай че то бъде засегнато от авария. Това са част от мерките на общината за превенция и управление на рисковете от наводнения.

Средствата са осигурени по общинската инвестиционна програма. Първата система, монтирана във Велико Търново, се намира на моста на улица „Сан Стефано“ в кв. „Чолаковци“. Именно там е една от критичните точки на нивото на р. Янтра. Другите две системи са поставени на мостовете в с. Пушево и в Килифарево, като първата следи Янтра, а втората – притока й Белица.

Новата технология позволява данните да бъдат изпращани своевременно до всички институции, имащи отношение към превенцията и управлението на рисковете от наводнения, бедствия и аварии.

В процес на разработване е и софтуерно решение, което ще позволи информацията за речните нива на Янтра и Белица да бъде поместена и в сайта на община Велико Търново. По този начин тя ще бъде публично достъпна във всеки един момент.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си