Тежкото наследство на изоставените строежи…

0
Изграждането на кооперацията на ул. „Бачо Киро” в столицата е свързано със скандален ливански бизнесмен

С далавера е свързан и друг емблематичен изоставен строеж в София, този на жилищна кооперация на ул. „Бачо Киро” 17 и 17А – на две преки от сградите на правителството и на бившия партиен дом, където сега има офиси на парламента. Недовършеният проект е дело на ливанеца Газуан Шараф и той го ползва, за да настани бизнеса си в България. Говори се, че в дъното на скандала с бившите царски конюшни отново е арабинът. Историята започва преди близо 15 години, когато представящият се за голям строителен предприемач Газуан Шараф решава да се възползва от „забравени” общински имоти в центъра на българската столица. Първо той успява да се спазари с тогавашния кмет на София Стефан Софиянски, който му учредява право на строеж върху част от общинския терен на ул. „Бачо Киро”, на който трябва да бъде изградена нова кооперация. Както нерядко става в такива случаи, строежът не е довършен. Като една от причините е и неспазването на разрешената височина. От друга страна, собствениците на съседни имоти съдят чужденеца за незаконно отнемане на площи от парцелите им.

16--izost-str--Ov4a-kupel---ul---Kamelia-6
Както много други и недовършената сграда в кв. „Овча купел” се обитава от бездомници и бежанци

КРИМИ

Две жертви покрай недовършени жилища в кв. „Овча купел”

С 2 трупа, на собственика на фирма „ Ю Ем Би Груп” Митко Дамянов и жена му Наталия, е свързана историята на друг изоставен строеж в кв. „Овча купел”. Те бяха застреляни в гръб на 8 януари по-миналата година с малък дамски пистолет. Разрешението за строеж на още недовършената кооперация на ул. „Камелия” №3 в София е издадено през октомври 2006 г. Откриването на строителната площадка е станало в средата на февруари следващата година, планираното завършване е било насрочено за началото на септември 2008 г. В момента само част от сградата е в сравнително по-готов вид и на помещенията има прозорци. Говори се, че изоставеният строеж в момента се обитава от бездомници и бежанци.

Друг недовършен от години строеж на жилищна кооперация може да се види на бул. „Сливница” до пресечката му с „Опълченска”. Той се простира и до съседната успоредна на булеварда улица „Враня”. Вече никой не знае кога е започнало изграждането.

В началото на годината стана известно, че от ноември 2015 г. до 30 декември 2016 г. Дирекция „Общински строителен контрол“ към НАГ е премахнала принудително 24 опасни сгради в столицата.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си