Навигатор Home » Икономика » Таван от 3000 лв. осигурителен доход иска КНСБ

Таван от 3000 лв. осигурителен доход иска КНСБ 

Близо 400 000 работници у нас са в графата „бедни”, тъй като получават до 315 лв. на месец, сочат от синдиката

Пакет от мерки, с които ще започне преговорите по доходите за следващата година в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обяви КНСБ. Всички те предвиждат увеличаване на заплати, пенсии, осигуровки, обезщетения при безработица и т.н.

„Целта, която трябва да гоним, е да достигнем след 4 години 60% от средния жизнен стандарт в ЕС при 48% в момента. Това трябва да бъде записано в управленската програма на правителството”, обяви председателят на синдиката Пламен Димитров.

Една от предлаганите мерки е максималният осигурителен доход за следващата година да се увеличи на 3000 лв. От КНСБ очакват само това да увеличи с 76-78 млн. лв. приходи в бюджета на ДОО. Изчисленията са на базата на близо 90 000 души, които в момента получават над 2600 лв. месечен доход. Това са главно собственици на фирми, управители, високо квалифицирани експерти и специалисти.

От независимите синдикати искат също да отпадне диференциацията за самоосигуряващите се и да се въведе 600 лв. минимален осигурителен доход за всички. От синдиката предлагат и въвеждане на минимална работна заплата от 700 лв. за висшисти, които работят по специалността си. КНСБ настоява още максималната пенсия да стане 1000 лв. през следващата година, обяви още изпълнителният секретар на Конфедерацията Ася Гонева. В момента таванът е 910 лв. и той ограничава 45 000 пенсионери.

КНСБ смята, че трябва да се увеличи вноската за безработица с един процентен пункт. В момента тя е 1%. От тази мярка се очакват приходите в бюджета на ДОО да се увеличат с около 250 млн. лв. в сравнение с 2017 г.

 

Добавете коментар