С 62 млн.лв. модернизират Централната гара в София

0

След дълг отлагане столичната Централна гара е в основен ремонт. Проектът е на стойност 62 милиона лева, а новият облик на емблематичната сграда трябва да бъде готов в края на 2015 г.

Столичната Централна гара е една от първите сгради, построени след освобождението на България. Красивото здание с виенски орнаменти е издигнато през 1888 г. и години наред е образец за стил и изящество. През социализма обаче визията се променя.

Старата сграда на Централна гара е разрушена напълно през 1974 година. Така столицата се прощавап сп един архитектурен образец. Набързо само в рамките на 6 месеца е вдигната новата постройка на гарата, на която повече от 40 години основен ремонт не е правен.8-9-Gara2 8-9-Gara1

Проектът за нова визия на централната гара в София предвижда сградата да има модерна фасада и изолация, която ще поддържа еднаква температура в салона и през зимата, и през лятото. Ще се открият нови пространства за търговски площи, ще се сложат модерни табла и нови билетни каси. Нова ще е и чакалнята за пътници

Докато ремонтът тече, инициативата UnderGara работи заедно с общината за преобразяването на занемареното пространство пред самата гара. Предвидено е съществувщите 140 помещения, които пустеят от години да се превърнат в културна зона с 2 театъра и танцово училище.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си